Ezeket a gépeket ne hagyd ki az erdészeti gépberuházásból – akár támogatással

as_motor_mecsekerdo_13Mint arról az Erdő-Mező már korábban beszámolt, újra lehet pályázni erdészeti géptámogatásra, így érdemes jól átgondolni, hogy milyen beruházás mellett döntenek a vállalkozók. A forrás megemelése jó lehetőség arra, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ne csak a fakitermelés gépei, hanem az ápolási, művelési feladatok eszközparkja is bővüljön – például a magas minőséget képviselő AS-Motor gépeivel.

„Akiknek szűkebb a pénztárcája, vagy meglátta az üzletet az emberi erővel egyre nehezebben elvégezhető erdőápolási munkákban, esetleg a nagy gépei mellett bővítené vállalkozása gépparkját, azoknak kiváló választás lehet az erdészeti géptámogatásban az AS-Motor termékei közül a Sherpa felülős mindentnyíró, az AS 65 Scout aljnövénytisztító és bokorirtó, valamint az AS 901 SM szárzúzó” – hívta fel a figyelmet a legnehezebb körülmények között is kiváló munkát végző gépekre Nehéz János-Michael, az ANDL Kft. értékesítési vezetője.

as_motor_mecsekerdo_23

Az említett gépek az elmúlt években már a gyakorlatban is bizonyítottak, több vállalkozó használja a német gyártó termékeit, de a pápai székhelyű cég már a Mecsekben és a Bükkben is tartott bemutatókat, ami mellett demógépeikkel folyamatosan járják az ország erdeit.

Az erdőművelési feladatokat nem lehet nagy gépekkel elvégezni, a munkaerő pedig egyre kevesebb, így a jövő erdeinek érdekében fontos lenne a műveletek gépesítésére. Erre az ANDL Kft. az alábbi AS eszközöket ajánlja – akár az erdészeti géptámogatás részeként, akár saját beruházásban.

AS 65 Scout aljnövénytisztító és bokorirtó

A fiatal erdők gondozásában az AS 65 Scout aljnövénytisztító és bokorirtó háromszor olyan hatékony, mint a motoros kézi bozótvágó, így egyetlen géppel három ember munkáját lehet kiváltani. A speciális igényekhez alkalmazkodó eszköz nagy kerekeinek köszönhetően nagyobb hasmagassággal és terepjáró-képességgel rendelkezik. De nagyon jó az irányíthatósága is, így könnyedén kikerülhetők a gyökerek, tuskók, egyéb tereptárgyak. A géppel nem probléma a sarjadékok levágása akár 40 milliméter szárátmérőig sem, ráadásul azokat helyben felaprítja, így a szállításról sem kell gondoskodni, miközben tápanyag marad a területen.

as_scout

Az aprításról egy rendkívül stabil késrendszer gondoskodik, a késtartót egy ultrastabil alsó védő óvja meg. A mulcsozó elején található nyílás nagy méretének köszönhetően tökéletesen behúzható a levágandó növényzet.

Az AS 65 Scout aljnövénytisztító és bokorirtó tervezésekor a gépkezelő kényelmére és védelmére is odafigyeltek, így jelentősen csökkentették a vibrációt, a körbefutó keret pedig a növényektől óvja a felhasználót. Ráadásul a kezeléshez nem kell nagy erő, hiszen a kapcsolható, állandó differenciálzár tartja az egyenes irányt, a finom iránymódosításokra pedig a differenciálkuplung ad lehetőséget.

Bővebben az AS 65 Scout aljnövénytisztító és bokorirtóról >>>

AS 940 Sherpa felülős mindentnyíró

Az AS-Motor gépei közül az egyik legnépszerűbb termék a 2011 óta gyártott AS 940 Sherpa felülős mindentnyíró, ami igazán hatékony, gyors és minőségi munkára képes. A rövid tengelytáv és az alacsony súlypont jó szolgálatot tesz az erdőkben, a 724 köbcentis Briggs Professional Pro motor a maga 22 lóerő teljesítményével nehéz terepen is megállja a helyét.

as_sherpa_erdo

Összkerékhajtás, differenciálzár, keresztkés, körbefutó acélcső váz – csak néhány olyan jellemző, ami igazi társsá teszi az AS-Motor mindentnyíróját. A gép akár 6000 négyzetméter/óra területi teljesítményre is képes – igaz, az erdőápolási munkák helyszíne sokszor ennél kevesebbre ad lehetőséget, de az még így is nagyságrenddel nagyobb, mint amire a kisebb kézi eszközök alkalmasak. A vágási magasság 80 és 135 milliméter között 5 fokozatban változtatható, a munkaszélesség 90 centiméter.

as_motor_mecsekerdo_30

Az AS 940 Sherpa felülős mindentnyírót négy különböző kivitelben gyártják. A két alacsony hasmagasságú, gyepkímélő gumikkal felszerelt, kettő- illetve négykerék meghajtású gép inkább fűnyírásra alkalmas, a harmadik azonban traktorgumival felszerelt, magas hasmagasságú, szélesebb nyomtávval rendelkező típus a durvább területek tisztítására alkalmas, így az erdészeti géptámogatás kapcsán is ezt ajánlja az ANDL Kft. A negyedik kivitel az előző pontos mása, ám piros bukócsővel rendelkezik, ami megkülönbözteti a többi Sherpától. Ez a rádiós távirányítással is működtethető változat, ami további lehetőségeket rejt magában az erdei munkák elvégzésében. Mindez pedig kényelmesen, biztonságban történhet.

Bővebben az AS 940 Sherpa felülős mindentnyíróról >>>

AS 901 SM szárzúzó

Nagy területi teljesítményre képes a 90 centiméteres vágási szélességgel rendelkező AS 901 SM szárzúzó is, ideális esetben óránként akár 3600 négyzetmétert is rendbe tud rakni. Vágási magassága 6 fokozatban 10 és 100 milliméter között változtatható.

as_motor_mecsekerdo_25

Az 5 fokozatú kézi váltó a differenciálzárral, valamint a kettős kerekekkel kiváló tapadást és fékhatást biztosít, aminek köszönhetően a gépet meredek lejtőkre is ajánlják. A munkát a nagyméretű, profilozott gumik és az erős kerékhajtás könnyíti meg. A kiváló manőverezhetőségről mindeközben a 360 fokban elforduló első kerekek gondoskodnak.

as_motor_901_szarzuzo

A robusztus késhengeres nyírómű 26 darab, 3 milliméter vastag Y késnek ad helyet, a gép nagy előnye pedig, hogy azzal olyan helyekre is be lehet menni, ahol a traktor már tönkre tenné a talajt. A gyártó számára az AS 901 SM szárzúzó esetében is elsődleges fontosságú volt a biztonság. Éppen ezért a kezelő esetleges megcsúszásakor egy

automata fék megállítja a berendezést, így elkerülhető minden további sérülés. De a perforált lemezekből készült, kőfelverődés elleni védelem szintén fontos eleme az eszköznek.

Bővebben az AS 901 SM szárzúzóról >>>

ANDL Kft. – ha kell egy gép

A pápai székhelyű ANDL Kft. az AS-Motor gépei mellett számos más termékkör forgalmazásával, szervizelésével foglalkozik, többek Husqvarna eszközök is beszerezhetők tőlük. Érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken!

Az AS-Motor hivatalos magyarországi importőrétől helyszíni bemutatót is kérhetnek az ország bármely pontján:

Nehéz János-Michael
+36 30 296 00 56
+36 89 320 872
asmotor@andlkft.hu
www.asmotor.hu

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?