A lezuhanó ágaktól védi meg a fakitermelőket a díjazott erdészeti védőháló

agritechnica_silverAz egyetlen erdészeti érmet a Pfanzelt fejlesztése érdemelte ki a 2019-es Agritechnica kiállításon, ez pedig a vállalat védőernyője egy lánctalpas erdészeti vaslóhoz. A világ egyik legjelentősebb agrárrendezvényén, Hannoverben ezüst medállal ismerték el a klímaváltozás hatásai miatt különösen fontos és praktikus terméket.

A munkavédelem az egész mezőgazdaság területén kiemelt szempont, de az erdőkben különösen hangsúlyos, hiszen fakitermelés közben számos veszély leselkedik a dolgozókra. Ezek közül is kiemelhetők a döntés közben a lombkoronából lezuhanó ágak – különösen, ha nem egészséges erdőkben kell dolgozni, ami napjainkban egyre gyakrabban előfordul.

A Pfanzelt új védőernyőjét a Moritz nevet viselő lánctalpas traktorhoz, pontosabban távirányítású vaslóhoz rögzítik, és akkor nyitják ki, amikor a gép elérte a döntésre váró fát. A törzset a talajszinttől 2 méter magasságban körülölelő ernyő hatékony védelmet nyújt döntés közben, természetesen leginkább az előkészítő szakaszban.

pfanzelt_vedohalo

Hasonló megoldások már eddig is voltak, például forwarderre is szereltek már hálót, ám ennél a fejlesztésnél kiemelt előny, hogy a fakitermelőnek nem a daru alatt kell dolgoznia. Nem elhanyagolható az sem, hogy az önjáró vasló üzemeltetése lényegesen olcsóbb, fogyasztása is kisebb, nem beszélve a taposási kár csökkenéséről, ráadásul távirányítóval működtethető, így nem növeli a munkafolyamat munkaerő-igényét.

Az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb elhalt, beteg fák termelésénél a Pfanzelt védőernyője jelentősen növeli a munkavégzés biztonságát.

(Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?