Az örökerdők doktora lett Csépányi Péter

pilisSikerrel védte meg az örökerdők kezelésének ökonómiai kérdéseivel foglalkozó értekezését, majd a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tanévzáró kari tanácsülésén ünnepélyes keretek között vehette át summa cum laude minősítéssel doktori címét Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

Tudományos munkájában Csépányi Péter a Pilisi Parkerdőben üzemi méretekben alkalmazott örökerdő-gazdálkodás gyakorlati tapasztalataiból kiindulva összehasonlította a vágásos és a folyamatos erdőborítást megtartó erdőgazdálkodási módszerek gazdaságosságát. A hazai és külföldi szakirodalom alapos elemzése és a disszertáció elkészítése során végzett kutatások egyaránt az örökerdő-gazdálkodás ökonómiai fenntarthatóságát, sőt előnyeit támasztották alá. Az értekezés feltárta az ehhez szükséges erőforrások körét, a megfelelő színvonalú gépparktól kezdve, a jól képzett és motivált erdész szakembereken keresztül, a megbízható szaktudású fakitermelő vállalkozókig.

csepanyi_peter_soe

A disszertáció jelentős mértékben alapozott a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Területen 1999 óta folyó kutatásokra, és a Pilisi Parkerdőben már a kezelt terület 40%-án bevezetett örökerdő-gazdálkodás gyakorlati tapasztalataira.

(parkerdo.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?