A baranyai erdészek is összemérték tudásukat – Szigetvári szakember a dobogó tetején

mecsekerdo_ev_erdesze_2Május 23-án zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében.

A programhoz immár hagyományosan Erdész szakmai nap kapcsolódott, a Mecsekerdő Zrt. erdésztechnikusainak találkozójának és továbbképzésének idei témája az erdőnevelés (gyérítés jelölés) volt. A rendezvény a Tripammer-fa környezetében zajlott – a kedvelt kirándulóhelyet Tripammer Károlyról, Pécs első erdőmesteréről neveztek el.

mecsekerdo_ev_erdesze_1

A programot Keszi László vezérigazgató nyitotta meg, kiemelve a szakmai továbbképzés fontosságát, a közös gondolkodás és az összefogás erejét, mely a Mecsekerdő Zrt. eredményeinek legfontosabb erőforrása.

mecsekerdo_ev_erdesze_3

A versenyen 15 erdésztechnikus indult, akiknek egy 2,5 km-es pályán végighaladva kellett megoldaniuk a napi munkájukhoz kapcsolódó 10 féle feladatot: tájékozódás, lágyszárú növények, károsítók, védett és vadászható fajok felismerése, erdőfelújítás leírása, állomány leírás, famagasság- és fatérfogat becslés, fakészlet mérés, gyérítés jelölés, választékolás, rönk- és sarang számbavétel valamint korong- és golyós lövészet versenyszámokban.

mecsekerdo_ev_erdesze_4

Eredmények:

I. Kovács János kerületvezető erdész – Szigetvári Erdészet
II. Deák Zoltán  kerületvezető erdész – Árpádtetői Erdészet
III. Appl Gábor  kerületvezető erdész – Sásdi Erdészet

mecsekerdo_ev_erdesze_6

A Baranya megyei forduló I. helyezettje képviseli a Mecsekerdő Zrt.-t az Év Erdésze 2018 verseny országos döntőjében, amely 2018. június 20-21-én lesz Gyula-Városerdőn. Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk.

mecsekerdo_ev_erdesze_5

A szakmai továbbképzés három helyszínen zajlott, ennek során kétszintes gyertyános tölgyes állományok törzskiválasztó- illetve növedékfokozó gyérítés jelölését, valamint a mellékállomány becslését kellett elvégezni. A szakszemélyzet háromfős csoportokban oldotta meg a feladatot, az etalon és az egyéni megoldások összevetése ezt követően tő melletti konzultáció keretében történt. Az eredmények összegzésére előadás keretében került sor.

A rendezvény a versenyeredmények ismertetésével zárult. A díjakat Keszi László, az erdőgazdaság vezérigazgatója, valamint Schmidt Éva, a Mátyás Kft. Pécsi Husqvarna Szakáruházának vezetője adta át.  A nap tapasztalatait Ripszám István termelési vezérigazgató-helyettese foglalta össze.

mecsekerdo_ev_erdesze_2

Évente ez az alkalom szolgál arra, hogy a Mecsekerdő Zrt. teljes szakszemélyzete együtt lehessen, ápolva és szorosabbra fűzve a munkatársi kapcsolatokat, erősítve az erdészek közismerten jó összetartását. A nyárias idő és a házigazda Árpádtetői Erdészet kiváló ellátása hozzájárult a jó hangulathoz.

(Mecsekerdő Zrt.)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?