„Nem hittem volna, hogy nyerek az Erdő-Mezővel” – A zánkai erdőben dolgozik a mobil fűrésztelep

erdo-mezo_logoAz Erdő-Mező 2017-ben is nyereményjátékot indított weboldalán és azokon a rendezvényeken, ahol kiállítóként megjelent. A LOGOSOL Big Mill Basic fűrésztelepet és a hozzá tartozó STIHL MS-391 motorfűrészt kérdőívünk kitöltői között sorsoltuk ki, a szerencsés nyertesnek pedig a LOGOSOL Magyarország veszprémi telephelyén adtuk át az értékes díjakat. Siffer Mátyás magánerdő-gazdálkodó Sándorral, édesapjával fogja használni a mobil fűrésztelepet.

Kezdjük a beszélgetést egy rövid bemutatkozással. Hol és mivel foglalkoztok édesapáddal?

Édesapám a Zánka, illetve Homokbödöge környékén elterülő Bálint-hegyi Erdőbirtokosság elnöke, én pedig annak alelnöke vagyok. 50 hektáros területünkön természetes folyamatokon alapuló erdőgazdálkodást folytatunk, az éves fakitermelésünk megközelíti a 60 köbmétert. Emellett erdészeti szolgáltatást végzünk, míg a faipari tevékenységek között az egyedi kézműves kisbútorok gyártása, illetve a kopjafák készítése szerepel.

logosol_1

Siffer Mátyás, Siffer Sándor, Gribek Dániel, Pelčák Éva, Rákóczi Ágnes

Ez az 50 hektár családi tulajdonban van?

Igen, ez egy 1994-ben alapított családi erdőbirtokosság, amelyben nincsen külsős tulajdonos.

Említetted, hogy erdészeti szolgáltatással is foglalkoztok. Ez pontosan mit takar?

Csak olyan erdőben dolgozunk, ahol a szálalást meg tudjuk valósítani. Az ilyen területeken teljes körű szakirányítást végzünk, ha kell, akkor még a faértékesítést is megoldjuk. A szálalás igazából egy régi módszer, de a mai napig sok az ellenzője. Ettől függetlenül sokan járnak hozzánk, mert mi száraz tölgyesekbe alkalmazzuk ezt a természetközeli gazdálkodási módot. Bár a szakmában vitatott, nálunk működik. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az óriási vadállomány miatt elég faramuci módon tudjuk csinálni. Ennek a gazdálkodási módnak az alapja ugyanis a természetes felújulás, de egy jó makktermés után a területünkön nem marad semmi.  Ha csak a 30 %-át megkímélné a vad, az fantasztikus lenne, és magától működhetne a rendszer, így azonban csak azt tudjuk csinálni, hogy 300-400 m2-es állományfoltokat bekerítünk, ahol megfogjuk a makkot, és ezeken a területeken tud megújulni az erdő. Félre ne értsen senki; legyen vad az erdőben, de ne olyan magas létszámban, mint most.

Jelenleg egyébként három egyetem végez kutatást a területünkön: a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete, a Soproni Egyetem és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem.

Térjünk rá az Erdő-Mező nyereményjátékára, amelyet családotok, illetve személy szerint te nyertél meg, így egy LOGOSOL Big Mill Basic fűrészteleppel és egy STIHL MS-391 motorfűrésszel gazdagodott a vállalkozásotok. Pontosan mi a tervetek ezzel a gépkapcsolattal? Hol tudjátok majd hasznát venni?

Elsősorban deszka, illetve pallószeletelésre szeretnénk használni, de gerendát is kihoznánk az adott anyagokból. Leginkább mézgás éger, nyírfa, illetve tölgyfa feldolgozására alkalmaznánk. Azt az információt kaptuk, hogy az eszköz alkalmas a keményfa szeletelésére is, mindössze gyakrabban kell a láncot élezni.

Nagyon nagy segítségünkre lesz ez a mobil fűrésztelep, hiszen ezzel már a területen fel tudjuk dolgozni a rönköket, ami meggyorsítja a munkafolyamatot. Az erdőterületünkön elég változatos a talajfelszín, a letermelt fát gyakran nehéz megközelíteni az erdészeti gépekkel, a meredek, köves oldalakon. A LOGOSOL fűrészteleppel ezt a problémát át tudjuk majd hidalni.

A LOGOSOL termékeivel találkoztatok már korábban?

Igen, kiállításokon láttuk a különböző eszközöket. Gondolkodtunk is rajta, hogy a jövőben vásárolunk egy mobil fűrésztelepet, mivel nagyon praktikus. Nem kell áramot használni, hiszen egy motorfűrész segítségével kint az erdőn is meg lehet oldani a fa elsődleges feldolgozását.

A LOGOSOL Big Mill Basic-hez egy STIHL motorfűrész is jár az Andreas STIHL Kft. felajánlásából, így tényleg egy komplex, akár már ma használható fűrésztelepet nyertetek. Ha jól tudom, a STIHL nem ismeretlen számotokra a gyakorlatban sem.

Valóban nem, hiszen van egy 66-os és egy 38-as modellünk, csak STIHL-t használunk az erdőben. Megbízhatók, strapabírók, és a rezgéscsillapításuk is kiváló.

Hol regisztráltatok a nyereményjátékunkra?

2017 februárjában, a FeHoVa kiállításon töltöttük ki a regisztrációs lapot, de bevallom őszintén, hogy nem gondoltuk volna, hogy nyerünk is.

Olvassátok is az Erdő-Mezőt?

Természetesen, minden héten megkapjuk a hírlevelet is, amit rendszeresen végignézünk.

Mi volt a reakciód, mikor jeleztük, hogy ti lesztek a LOGOSOL mobil fűrésztelepének boldog tulajdonosai?

Először vegyes érzelmekkel fogadtam az e-mailt, mert korábban nem volt szerencsém ilyen nyereményjátékokkal. Tényleg nem hittem volna, hogy nyerek, nagyon meglepődtem. Amikor a családtagjaimnak mondtam, hogy mi történt, nagyon kételkedve fogadták. Sok átverésről lehet hallani a világban.

logosol_2

Mikor tudatosult, hogy ez nem átverés?

Úgy 10 perce, amikor megérkeztünk a LOGOSOL Magyarország veszprémi telephelyére… Viccet félretéve, akkor hittem el, amikor felhívtatok, hogy egyeztessünk időpontot, illetve jeleztétek, hogy készülne egy interjú és néhány fotó az átadáskor. Ekkor már kezdtem elhinni, hogy nem átverésről van szó.

Valóban nem, és nagyon örülök, hogy ennyire jó helyre került a LOGOSOL és a STIHL felajánlása, valamint társaim, Rákóczi Ági és Kovács Zoli nevében is eredményes munkát kívánok a mobil fűrészteleppel!

erdo_mezo_posch_nyeremenyjatek_fekvo

Az Erdő-Mező 2018-ban újabb nyereményjátékot indított, amely során ezúttal a JG-Max Bt. felajánlásával egy POSCH körfűrészt nyerhet meg szerencsés olvasónk, aki szeptember végéig kitölti idei kérdőívünket.

Részletek: www.erdo-mezo.hu/nyeremenyjatek-2018

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?