Mentik a fát a Tisza árteréből az erdőgazdálkodók

arteri_erdo_karmentes_arviz_1Jelentős árhullám levonulását jelezték a Közép-Tisza hullámterében gazdálkodó erdészeknek a vízügyi szakemberek. Az állami és magán erdőgazdálkodók megállás nélkül, éjjel-nappal dolgoznak a letermelt faanyag kimentésén, amely jelentős többletköltséget okoz. Az árvíz ráadásul hetekre, hónapokra ellehetetleníti a fakitermelési munkákat, ami mellett az erdősítésekben is komoly károkra lehet számítani.

“A mi esetünkben 400 köbméter faanyagról van szó, de a Közép-Tisza vidékén több magán és állami gazdálkodó, többek között a NEFAG Zrt. is ugyanezzel a problémával küzd. A fa kimentése óriási költséget jelent, a közelítés távolságától függően köbméterenként akár 1000-2000 Ft többlettel is számolhatunk. Eközben pedig az sem elhanyagolható, hogy a gépek, például a forwarder is, a tervezett munkák helyett a mentésben vesznek részt” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére Luzsi József, az Ártéri Erdőbirtokossági Társulat elnöke.

A szakember hozzátette: egy decemberi árvíz a közvetlen károk mellett további problémát is okoz, hiszen a Tisza kiöntése az idei szezon jelentős részében meg is bénítja a fakitermelést. Az áradás után visszamaradt sár és pangó víz ugyanis ellehetetleníti a favágást. Ezt pedig a jogszabályok mindössze márciusig engedik a területen.  “Ilyen esetekben képtelenség a területen közlekedni, ez a helyzet pedig akár a fakitermelési szezon végéig is eltarthat, így jelentős mennyiségű kitermeletlen fa marad a területen”.

arteri_erdo_karmentes_arviz_2

Famentés forwarderrel az Ártéri Erdőbirtokossági Társulatnál

Érdek, de kötelesség is

A letermelt fa kimentése a hullámtérből az erdőgazdálkodó érdeke, hiszen máskülönben a víz elvinné az értékes árut. Luzsi József szerint a rönkök lekötése nem jelent hatékony megoldást, a láncokat, drótokat a víz ereje ugyanis elszakíthatja.

A érdek mellett ugyanakkor kötelesség is a rönkök elszállítása a területről. “Ha a faanyag a hullámtérben marad, a víz pedig kiviszi a gát mellé, a hullámverés következtében azt akár át is szakíthatja. Ez pedig már a lakosság veszélyeztetését jelentené” – fogalmazott a Magán Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

arteri_erdo_karmentes_arviz_1

Famentés forwarderrel az Ártéri Erdőbirtokossági Társulatnál

Ha nagy hideg lesz, az erdősítések is kárt szenvednek

Luzsi József az Erdő-Mezőnek azt is elmondta, hogy nemcsak a fakitermeléshez köthető károkra kell számítani, hiszen az erdősítéseket is veszély fenyegeti. “Amennyiben az ár elönti az 1-2 éves erdősítéseket, és a víz megfagy, akkor az nagyon nagy veszteségeket eredményezhet. Ha ugyanis újabb víz jön, akkor az megemeli a jeget, és minden csemetét kiemel a földből. Ha viszont éppen ellenkezőleg, kimegy a víz a jég alól, akkor rászakad a csemetére. Amennyiben tehát a következő 2-3 hétben tartósan kint lesz a víz a hullámtérben, és ezalatt nagy hidegek jönnek, akkor egyéb erdőkárokkal is számolni kell” – fogalmazott Luzsi József.

megosz_25

Luzsi József

Hozzátette: az elmúlt napokban folyamatosan dolgoztak, hogy mentsék, amit lehet, nem pihentek sem hétvégén, sem éjjel, és ez minden környékbeli erdőgazdálkodóról elmondható.

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?