Hulladékból készít TAF vonszológép makettet a székelyföldi fiatal

banfy_szabolcs_1Nem mindennapi hobbinak hódol a tizenegyedik osztályos Bánfy Szabolcs, akit a Székelyhon portál mutatott be a napokban olvasóinak. A lázárfalvi fiatal műanyag palackok, ágak, karton, rézdrót, szigetelőszalag, elektromos eszközök felhasználásával és egy szilikonpisztoly segítségével készíti el a mezőgazdasági és erdészeti gépek kicsinyített másait. Jelenleg egy TAF vonszológép makettjét fejleszti.

Teljesen autodidakta módon, segítség nélkül készíti el mezőgazdasági gépek élethű makettjeit mindenféle hulladékból, saját elképzelése, kreativitása révén Bánfy Szabolcs – hívta fel a szekelyhon.ro hírportál figyelmét Tánczos Vilmos, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola egyik tanára. Mint a pedagógus rámutatott, a tehetséges diákjuk által készített és bemutatott gépek amiatt is érdekesek, mert nemcsak az eredetiekhez hasonlóan néznek ki, hanem úgy is működnek. Emiatt is érezték úgy tanártársaikkal, hogy valamilyen módon meg kellene mutatni tanulójuk munkáját.

banfy_szabolcs_2

A székelyföldi hírportál az iskolában megkereste a lázárfalvi Bánfy Szabolcsot is, aki jelenleg mezőgazdasági szakiskolai osztályban tanul tizenegyedikesként. Mint tőle megtudták, négy éve kezdett el érdeklődni a különböző gépek iránt, de mivel nem volt meg a kellő tudása, mindössze fél éve fogott hozzá a mezőgazdasági eszközök elkészítéséhez.

banfy_szabolcs_6

Bánfy Szabolcs készített távirányítású traktort, és több hozzá csatolható eszközt; vízszállító tartályt, ekét, boronát, permetező-, tárcsázó-, talajmaró- és ültetőgépet, továbbá trágyaszóró- és billenős utánfutót és rönkszállítót is. Ezek megalkotásához elsősorban nyírfaágakat, műanyag palackokat, szigetelőszalagot, kartont és elektromos játékok alkatrészeit használja fel, de fecskendőt, rádió- és vérnyomásmérő-alkatrészt, írószereket is látni egy-egy alkotáson. A rögzítéshez drótokat, szilikont használ, szükség esetén pedig forraszt is.

banfy_szabolcs_5

Szabolcs a Székelyhonnak bemutatta a gépek működését is, a homlokrakodós traktoron először a fényjelzéseket kapcsolta be, majd a rakodó részének mozgatása következett. A traktorhoz nagy türelemmel csatlakoztatta elsőként a tárcsázó gépet, mint kiderült, nemcsak a látszat miatt vannak rajta a tárcsalapok, hiszen azok forognak is, ahogy a trágyaszóró szóróvillái is az eredetihez hasonlóan működnek.

banfy_szabolcs_4

A permetezőbe nyugodtan beletölthető a folyadék, hiszen nemcsak megtartja azt, hanem a megfelelő vezérléssel ki is préseli a szórófejeken. A billenős utánfutó is megemelkedik a fiatal vezérlésével, és azt is megmutatja, hogy az ültetőgép nemcsak a magágy kialakítására és a magok beleszórására alkalmas, hanem az elültetett vetőmagokat be is takarja. Mint arra rámutatott, csak úgy kigondolja, megálmodja, hogy milyen gépet szeretne elkészíteni, majd nekifog és kivitelezi.

banfy_szabolcs_3

Addig bütyköl, amíg sikerül megoldani az elképzelését, ha komolyabban elakad, utánaolvas, hogy mit kellene másképp csinálnia. A kivitelezésben az is segíti, hogy szakmai gyakorlatai során rendszerint mezőgazdasági gépeket szerel. A további terveivel kapcsolatban a tizenegyedik osztályos diák azt is elmondta, hogy a hétvégén egy összkerékmeghajtású rönkvonszoló erőgépet (TAF) készített, az jelenleg még fejlesztés alatt van. Tervezi egy pityókaszedő gép és egy kombájn elkészítését is. Megjegyezte ugyanakkor, az ötletek általában egyik napról a másikra jutnak eszébe, emiatt későbbi elképzeléseiről nem tudott mit mondani.

banfy_szabolcs_1

A végső cél, hogy tervezőmérnök lehessen, ami által különböző mezőgazdasági gépeket fejleszthetne. Mivel a lázárfalvi fiatal szakiskolásnak az érettségiig még két évet kell középiskolába járnia, azt követően tanulhat tovább – tisztázta a tanára, megjegyezve, hogy nemcsak a gyakorlatban ügyeskedik Szabolcs, de az elméleti tantárgyakból is jól teljesít.

(Székelyhon.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?