Szentpéteri Sándor: Kiemelt feladat a szakmai alapokon nyugvó ágazati érdekképviselet

"Folytatni kell ágazatunk szakmai érdekképviseletét az erdőtörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek megalkotásában, hiszen ez alapvetően és hosszú távra meghatározza erdőgazdálkodásunk feltételrendszerét" - nyilatkozta Szentpéteri Sándor az Erdészeti Lapok novemberi számában. Az Országos Erdészeti Egyesület októberben kinevezett ügyvezető igazgatójával az ágazati szaklap főszerkesztője, Nagy László közölt egyoldalas beszélgetést, amelyből kiderült, milyen feladatokat lát majd el az OEE-nél a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembere.
Szentpéteri Sándor: Kiemelt feladat a szakmai alapokon nyugvó ágazati érdekképviselet
Az ügyvezetői megbízás 2018. december 31-ig szól, ami nem véletlen, hiszen ezzel a döntéssel meghagyták a a lehetőséget az újonnan megválasztott elnöknek és elnökségnek, hogy egy áthidaló időszak után új főtitkárt válasszon. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytassam a megkezdett sikeres munkát, feladatom annak program szerinti tisztességes befejezése".

A biztos anyagi háttér megteremtése kiemelt feladat

Szentpéteri Sándor az Erdészeti Lapok kérdésére kifejtette, hogy az Országos Erdészeti Egyesület az elmúlt néhány évben sokat változott, nyitottabbá vált, így társadalmi megítélése is javult, ezt pedig folytatni kell, amihez minden lehetőség adott. Gondolhatunk például az Erdővarázs Családi Napra vagy az Erdei Vándorokra. Az egyesületi főtitkár az interjúban arról is beszélt, hogy milyen konkrét feladatok várnak rá a következő bő egy évben. "Az elnökséggel közösen megfogalmazott jövőképünk egy minden tekintetben egységes és erős egyesület megteremtése, amihez elengedhetetlen a helyi csoportok munkája, programjaik anyagi lehetőségeink szerinti támogatása, a szakosztályok aktív működése" - fogalmazott az erdészeti szakember, aki hangsúlyozta: mindehhez biztos anyagi háttér szükséges, aminek megteremtése kiemelt cél. Ehhez pedig véleménye szerint elengedhetetlen az állami és a magánerdő-gazdálkodás, valamint a tagság arányos szerepvállalása, de folyamatosan törekedni kell a külső források, például a pályázati összegek bevonására is.

Év elején debütál az Országos Erdészbál

Szentpéteri Sándor legfontosabb feladatának az ágazat szakmai érdekképviseletének erősítését tartja, amely különösen fontos az erdőtörvény végrehajtási rendeleteinek megalkotása idején. Emellett azonban már most el kell kezdeni a felkészülést az egyesületi választásokra, ami mellett a már korábban útjára indított rendezvények megszervezését is kiemelten kell kezelni. [caption id="attachment_50744" align="aligncenter" width="439"]Szentpéteri Sándor a miniszteri elismerő oklevél advételekor Szentpéteri Sándor a miniszteri elismerő oklevél advételekor[/caption] A jövőre Gyulán zajló Vándorgyűlés, az Erdővarázs, az Erdők hete és az Erdésznők Országos Találkozója mellett év elején ráadásul egy új program is debütál, az Országos Erdészbál. Fontos feladat továbbá az erdészeti erdei iskola minősítések ügye is, amivel szintén foglalkozni kell 2018-ban. "Mind-mind fontos feladat, és bizonyára lesz még új is, amely egy-egy pályázaton keresztül valósulhat majd meg" - fogalmazott Szentpéteri Sándor az Erdészeti Lapok novemberi számában. Az Erdészeti Lapok novemberi lapszámába az Országos Erdészeti Egyesület főtitkári pozíciójából távozó Lomniczi Gergellyel is interjú olvasható. (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike