Megszüntetnék az ukrán állami erdőgazdaságokat, tüntettek a kárpátaljai erdészek

erdesz_tuntetes_beregszasz_2Az ukrán kormány fontolgatja, hogy magáncégeknek koncesszióba adná az ország állami erdőit, és megszüntetné az állami erdőgazdaságokat. Ezen kormányzati elképzelés ellen tiltakoztak a Beregszászi Járási Tanács épülete előtt a Beregszászi Erdőgazdaság munkatársai – számolt be az esetről a karpataljalap.net híroldal.

A tüntető erdészek vezetői Sin Józsefnek, a Beregszászi Járási Tanács elnökének és Petruska Istvánnak, a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatal vezetőjének átadták tizenegy pontból álló beadványukat, amelyben többek között arra kérik a helyi hatalmat, hogy álljanak követeléseik mellé, segítsenek megmenteni Kárpátalja erdőit. Sin József ígéretet tett arra, hogy a járási tanács jövő heti ülésének napirendjére tűzik a kérdést.

“Az erdészek nagyon hálásak Hennagyij Moszkal kormányzónak, aki ellenzi az erdészetek magánosítását, és azt szeretné, hogy valamilyen szinten legyen beleszólása a helyi hatalomnak is. Az ő rendelete miatt csak feldolgozott állapotban lehet kivinni Kárpátaljáról fát, ami miatt állítólag érezhetően csökkent a kitermelés mértéke” – olvasható a kárpátaljai hírportál cikkében.

erdesz_tuntetes_beregszasz_1

Privatizálják az erdőket Kárpátalján és Ukrajnában?

Az erdészek szerint a november 15-én bejelentett reformelképzelés részeként Ukrajna erdői hamarosan magánkézbe kerülhetnek. Az elképzelések szerint az állami erdészetek megszűnnének, előreláthatóan öt-hat magánvállalat kezébe kerülne Ukrajna értékes erdővagyona. Ezt a tervezett reformintézkedést megelőzte már egy, az állami erdészeteket lejárató sajtó- és médiakampány, azzal vádolva őket, hogy kivágják az erdőket. Olyan műholdfelvételekkel igyekeztek ezt igazolni a televízióban, amelyek a havasokat mutatják, ahol soha nem is volt erdő.

Nem egyeztettek az erdész szakmával

Viktor Marinec erdőgondnok, a Beregszászi Erdőgazdaság Szakszervezetének elnöke a karpataljalap.net tudósítójának elmondta: „azzal indokolják a reformelképzelést, hogy az állami erdészetek veszteségesek. Ez nem igaz a kárpátaljai erdészetekre. A Beregszászi Erdőgazdaság tíz hónap alatt 19 milliót fizetett be a költségvetésbe, az év végéig ez elérheti a 22-23 millió hrivnyát is. Mondhatják erre, hogy nem nagy pénz, de ha magánkézbe kerülnek az erdők, szerintem ennyi bevétel sem lesz. De a legnagyobb veszély az, hogy nem maradnak meg unokáink számára az értékes erdőink. A járás vezetői tudják, hogy komoly munka, jelentős telepítések zajlanak az erdőgazdaságunkban. Mi védjük, mert mi itt lakunk. Aki nem itt lakik, csak pénzt akar keresni, persze, hogy kivágja. Mi meg semmit nem tehetünk majd, ha magántulajdonba kerül az erdő. Az erdészet egy szakma, amelynek nagy hagyományai vannak Kárpátalján. Ennek a reformtervezetnek az előkészítése során nem egyeztettek a szakma képviselőivel, ez kiderült, hiszen nemrég jöttem haza Kijevből, ahol az erdész szakszervezetek fórumán ez egyértelműen kiderült. Szerintem ma talán ez az egyetlen ágazat ebben az országban, ami még viszonylag jól működik. Félek, hogy a mostani reformmal és magánosítással ezt is sikerül tönkretenni.”

erdesz_tuntetes_beregszasz_2

Sajtóhírek szerint Kárpátalja és Ukrajna más városaiban is a beregszászihoz hasonló tüntetések zajlottak – közölte a karpataljalap.net.

(Badó Zsolt – karpataljalap.net)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?