Fát vágtak a tűzoltók a Mátra erdeiben – A Katasztrófavédelem gyakorlatán jártunk (+KÉPEK, VIDEÓ)

katasztrofavedelmi_gyakorlat_21Közös gyakorlatot szervezett a katasztrófavédelem, a rendőrség és a közútkezelő az Egererdő Zrt. területén november 18-án. Mátraszentimre és Galyatető között szakaszosan lezárták az utat, hogy az ország minden pontjáról a Mátrába érkező tűzoltók és önkéntes szervezetek kivághassák az előre megjelölt, veszélyes fákat.

Teljes képgaléria a katasztrófavédelem mátrai gyakorlatáról >>>

A gyakorlat célja az volt, hogy az április végi havazáshoz hasonló katasztrófahelyzetekben a szakemberek az eddigieknél is hatékonyabban, pontosabban és biztonságosabban végezhessék munkájukat. “A Mátrában tavasszal tapasztalt rendkívüli helyzet a téli időszakban bárhol előfordulhat, ezért az ország több megyéjéből is érkeztek önkéntes mentőszervezetek a gyakorlatra” – tájékoztatta portálunkat a helyszínen a Heves Megyei Katasztrófavédelem. Mátraszentimre határában így a helyieken túl többek között Zuglóból, Pilisvörösvárról vagy éppen Héhalomról érkeztek önkéntes tűzoltók.

katasztrofavedelmi_gyakorlat_18

“Nógrád megyében tipikusan olyan területen dolgozunk, ahol az erdőtüzek mellett a fakidőlések is gyakoriak. A Héhalom környéki erdők jelentős részét az Ipoly Erdő Zrt. kezeli, ha ezekben tűz üt ki, vagy a hókár zárja el az utakat, akkor mi is vonulunk, éppen ezért nagyon fontos, hogy az ehhez hasonló gyakorlatokon elmélyítsük a tudásunkat” – mondta el az Erdő-mező kérdésére Duhonyi László önkéntes tűzoltó.

katasztrofavedelmi_gyakorlat_23

Összefogás az erdészettel

A megjelölt fákat az önkéntes mentőszervezetek a Mátraszentimre és Galyatető közötti útszakaszra döntötték, ezzel szimulálták a hó, jég vagy szél miatt forgalmi akadályt képező törzseket, amelyektől egy katasztrófahelyzetben meg kell tisztítaniuk az aszfaltot. A fák kijelölésében az Egererdő Zrt. szakemberei segítették a közútkezelőt. “A narancs színű foltok a közút területén álló fákat, míg a fehérek az Egererdőhöz tartozókat jelölik. A gyakorlat során előbbieket döntötték ki a tűzoltók” – tudtuk meg a helyszínen Dudás Bélától, a Mátrafüredi Erdészet erdészetvezetőjétől.

katasztrofavedelmi_gyakorlat_10

“Az elmúlt időszak helyzeteit kielemezve arra jutottunk, hogy egy közös gyakorlatot kell tartani azoknak, akik találkozhatnak ilyen helyzettel. A rutinos együttműködés nagyon fontos, és ennek a begyakorlása elengedhetetlen” – tette hozzá. Azt is megtudtuk, hogy a közút területén mintegy 10 000 köbméter fát kell kivágni, ami az erdészet éves fakitermelésének majdnem egyharmada.

katasztrofavedelmi_gyakorlat_20

A klímaváltozás hatására az erdészek szerint a jövőben is gyakran előfordulhat katasztrófahelyzet az erdőkben, amikre fel kell készülni. Az Egererdő Zrt. ezért tartotta fontosnak, hogy segítse a gyakorlaton megjelent szervezeteket. Az egész napos program azonban nem csak favágásról szólt, hiszen az önkéntesek a mátraszentimrei sportpálya mellett fát is ültettek.

A helyszínről az Erdő-Mező élőben is bejelentkezett Facebook oldalán. Bár a hanggal adódtak technikai problémánk, a gyakorlat hangulatát mégis visszaadja az alábbi videónk:

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?