124 érmes trófea, 12,75 kg-os csúcs – Trófeaszemlét tartott a SEFAG Zrt. is

sefag_trofeaszemle_2A SEFAG Zrt. ötödik alkalommal rendezett trófeaszemlét Nagysallérban. Az immár hagyományosnak mondható mustrán a szeptemberi időszakban terítékre került gímbikákat, illetve – a késő októberi időpontra tekintettel – dámvad trófeákat mutattak be.

Somogyi gímtrófea 12,75 kg-mal, 238,93 C.I.C ponttal

Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető szakmai beszámolójában kihangsúlyozta, hogy a somogyi erdészeti részvénytársaság gazdálkodására jellemző szakértelem és következetesség beérett, az idén terítékre hozott gímbikák bírálati kora, trófeatömege is ezt támasztja alá. A trófeaszemlén az elejtett 159 db gímbikából 124 db-nak került bemutatásra a trófeája. Közülük is a legnagyobb trófeatömeggel a Nyugat-Zselic területről 12,75 kg-mal. A legmagasabb bírálati pontot is ez a Nyugat-Zselic területen elejtett bika trófeája érte el a bírálaton 238,93 C.I.C ponttal.

Összességében elmondható, hogy 74%-a az elejtett bikák trófeájának érmes minősítést kapott. A gímtrófeák mellett 58 dám bika trófeáját is szemügyre vehették a vendégek.

Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető

Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető

Emelkedik a vadgazdálkodás színvonala

 

A szakember rámutatott arra, hogy nincs két egyforma év a vadgazdálkodásban. Azt, hogy mekkora tömegű trófeát rak fel egy-egy bika a tavaszi, nyári időszakban, sok tényező befolyásolja az időjárástól a táplálékig. Erre a felelős szakembereknek nincs ráhatásuk. Az viszont szakmai felelősségük, hogy mikor hasznosítják a vadat.

Azzal, hogy a SEFAG Zrt. hagyta „beérni”, korosodni az ígéretes trófeájú bikákat, jelentős eredményt érte el a minőség tekintetében, melynek köszönhetően emelkedik vadgazdálkodásának nimbusza. Fontos ez azért is, mert vadászkörökben éllovasnak számít a somogyi gímállomány, ezzel tartva a figyelem középpontjában az itt folyó gazdálkodást. A színvonalas gazdálkodás eredményeként pedig a vadászat jelentős bevételi forrását képezi a SEFAG Zrt.-nek.

Aranyérmes gím trófea

Aranyérmes gím trófea

Nyitva áll az erdők kapuja

 

Ne feledkezzünk meg azonban mindennek a közvetett hasznairól sem. A hazai erdők koronás királya nem csak a vadász szíveket dobogtatja meg. Természetjárók, fotográfusok, bakancsos turisták ezreit mozgatja meg az őszi erdő zsongása. A SEFAG Zrt. elsőként nyitotta meg vadászházainak kapuit a „hétköznapi” turisták előtt. Majdnem huszonöt éve halad következetesen a turisztikai infrastruktúra fejlesztés útján, amelyet jól példáz a trófeaszemle helyszíne is.

A Lábodi Turisztikai tengely néven elhíresült objektumok, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, a Nagysallér Vadászház és az Ökoturisztikai Centrum, a közvetlen közelében lévő vadászati gyűjtemény, a vadaspark és a Petesmalmi Természetismereti Központ (Studinka ház) mind azt szolgálják, hogy a bakancsos turistáktól, a tanulni vágyókon át, a vadászokig mindenki otthonra leljen a somogyi erdőkben. Magyarországon a turizmus egyre bővülő tendenciát mutat. Ennek legsokszínűbb attrakciója maga az erdő.

Trófeaszemle résztvevői

Trófeaszemle résztvevői

2021-ben hazánk rendezi – 50 év után – a Vadászati Világkiállítást. Magyarország arra törekszik, hogy mind szélesebb körben bemutassa mindaz a gazdagságot, mely az erdőből, vadból fakad kultúra, szakma, vagy akár a sport terén. A hetekig tartó programsorozatnak számos vidéki helyszíne is lesz, melyhez a szakmai alapot az ilyen, vagy ehhez hasonló rendezvények szolgáltatják.

(SEFAG Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?