A faágazat kifehérítése miatt elszabadult a tűzifa ára – Megoldás lehet az 5%-os áfa?

kaloda_tuzifaBrutálisan elszállt a tűzifa ára, a drágulás miatt több településen már az önkormányzatnak is gondot, hogy segítse a rászorulókat – tudta meg a Hír TV.

Miután a kormány belekezdett a faágazat kifehérítésébe, jelentősen csökkent a kínálat, a kereslet viszont nőtt, így az árak megugrottak – mondták a szakemberek a tévének.

A kistelepülések lakói közül sokan a kormány által biztosított szociális tűzifát használják fel, ebből azonban nincs elég, s az önkormányzati pótlásnak is gátat szabnak az elszabadult árak.

Kübekháza polgármestere arról beszélt a tévének, hogy amit korábban 2800 forintért vettek meg, az most 3800 forint-4000 forint köbméterenként, ráadásul nincs is elég, miközben már lassan tüzelni kell.

tuzifa_program

Megoldás lehet az 5%-os áfa

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének néhány hete megrendezett országos találkozóján a szakmai szervezet részéről már szóba került, hogy a tűzifa árát az áfa mérséklésével lehetne enyhíteni. “Én azt gondolom, hogy a tűzifa áfájának 5%-ra történő mérséklése lenne az igazi rezsicsökkentés az ország nagy részén” – nyilatkozta a rendezvényen az Erdő-Mezőnek Mocz András, a MEGOSZ elnöke, aki szerint a vidéken élő Mari néni csak így tudja csökkenteni fűtésköltségeit. A magánerdősök szakmai szervezete éppen ezért sok más mellett a tűzifa áfájának csökkentését is szeretné elérni.

(Hír TV, napi.hu, Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?