A legnagyobb JENZ mobil aprítógép Zala megyében – Bemutatkozott a JENZ HEM 821Z (+VIDEÓ)

jenz_2Nem mindennapi teljesítmény, komoly erő, és gyors munkavégzés. Ezzel lehetne jellemezni azt a gépkapcsolatot, amit a Forest Power Kft. mutatott be júliusban Letenyétől nem messze. A JENZ HEM 821Z aprítógépre és az 500 LE-s FENDT Vario 1050-es traktorra több helyi erdőgazdálkodó és fakitermelő vállalkozó is kíváncsi volt, ami nem véletlen, hiszen ilyen összeállítást hazánkban eddig nem lehetett látni.

„A bemutatónkon megtekinthető gép egy JENZ HEM 821Z típusú, kardán meghajtású aprítógép, amely 1,2 méter széles befogadó asztallal, 1 méter átmérőjű, spirális késelrendezésű, újfajta H1-es aprítódobbal és 81 cm magas garattal rendelkezik. A dob esetében az egyik újdonság, hogy a cserélhető előtét pofákkal az aprítódob késelő fogása 20-30 és 25 mm-es fokozatokban állítható. Mindezek mellett a gép egy hidraulikus meghajtású ventilátorral, kifújó rendszerrel rendelkezik. A ventilátor hátsó ajtaja kinyitható, ezáltal a karbantartás és a kopó lemezek cseréje is egyszerűen megoldható” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére a Forest Power Kft. ügyvezetője, Bálint András.

A JENZ aprítógép kifújó csöve 6,5 méter magas, a hidraulikus meghajtású ventilátornak köszönhetően pedig a kidobási távolság szabályozható. Ahogy az a bemutatón is jól látszott, abban az esetben, ha a kamion az aprítógép mellett van, akkor alacsony fordulaton, kis kopással üzemeltethető, igény esetén azonban, ha a kamiont hátulról töltjük, a raktér túlsó végéig is képes elfújni az aprítékot.

jenz_3

Nagy melegben is teljes értékű munka

A hazai erdőgazdálkodóknak és fakitermelő vállalkozóknak is egyre gyakrabban kell a legforróbb nyári napokon is dolgozniuk. A JENZ a nagy, akár 40 fokos melegben is képes a teljes értékű faaprításra. Míg az egész napos munka közben a gépkezelőért a traktor klimatizált fülkéje, addig az JENZ aprítógépért a gyártó hűtőrendszere felel. „Az eszköz egy emelt hűtőteljesítménnyel felszerelt változat, amely hidraulikus meghajtású hűtőventillátorral rendelkezik. Ez a hőmérséklet függvényében szabályozza a ventillátor sebességét, és bizonyos időközönként megfordítja a forgásirányt, ezáltal automatikusan tisztítja is a hűtőt. Így aztán a 40 fokos meleg sem jelenthet gondot, egész nap lehet dolgozni az aprítógéppel”.

jenz_4

Bálint András az Erdő-Mezőnek elárulta; a 800-as széria a JENZ mobil gépei között a legnagyobb sorozat, ami egyre népszerűbb a piacon. „Folyamatosan növekszik az igény a nagyobb kapacitású gépek iránt. Természetesen egy ekkora eszközhöz megfelelő logisztika, kiszolgálás is szükséges, hiszen 20-25 percenként megtölt egy kamiont, amit pótolni kell, hogy gazdaságosan lehessen üzemeltetni. Összességében a magyar ügyfeleink érdeklődése is azt bizonyítja, hogy esetenként van létjogosultsága egy ilyen nagyobb gépnek is” – fogalmazott a szakember, aki hangsúlyozta, hogy nagyobb aprítógéphez nagyobb erőgép is szükséges. A bemutatott JENZ HEM 821Z típushoz minimum 390-400 LE-re van szükség, de ideális az 500-550 LE.

jenz_1

FENDT traktorok erdészeti munkára

A Zala megyei gépbemutatón a JENZ HEM 821Z aprítógépet egy FENDT Vario 1050 üzemeltette a maga 500 LE teljesítményével. „Ez a traktor a FENDT zászlóshajója, ez a legnagyobb kategóriájú ilyen erőgépünk. Direkt azért hoztuk be az országba, hogy erdészeti munkáknál is ki lehessen próbálni a nagy teljesítményű TLT meghajtást. Jelenleg az Axiál Kft. tulajdonában még nincs ekkora gép, ezért ezt a bemutató traktort is Németországból kaptuk” – tudta meg az Erdő-Mező Nagy Róberttől, az Axiál Kft. FENDT termékmenedzserétől.

jenz_5

„A faaprítás, a biomassza előállítása egy hangsúlyos téma Magyarországon, és a FENDT 900-as szériájából sok eszköz végez ilyen jellegű munkát hazánkban. De ezek a traktorok a tuskómarásban, a fakitermelés utáni talajmunkákban, a mélyforgatás elvégzésében, a tuskómarásban is helytállnak. De említhetném az erdészeti zúzók üzemeltetését is, akár magasfeszültségű vezetékek alatti területtisztításoknál. A FENDT erőgépeiben is megtalálható az a fordítómű, amivel gyakorlatilag hátramenetben teljes értékű gépet kapunk. Az egész vezetőállás, a műszerfal 180 fokban megfordítható. Ami pedig még nagyon fontos, az a Vario váltó, ami 20 km/h-tól 60 km/h-ig teljesen fokozatmentes, ami rendkívül rugalmassá teszi a gépet” – fogalmazott a szakember.

jenz_2

A JENZ aprítógépek és a FENDT traktorok akár az erdészeti géptámogatás segítségével is megvásárolhatók. További részletekért érdeklődjön a Forest Power Kft.-nél az alábbi elérhetőségeken.

Forest Power Kft.
8372 Cserszegtomaj, Majori u. 16/1
Tel.: +36 83 540 279
Fax.: +36 83 540 280
info@forestpower.hu
www.forestpower.hu

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?