Bajnai erdész és valkói csapat nyerte a a Pilisi Parkerdő Zrt. éves jelölőversenyét

jelolo_verseny_2Az erdőgazdaság 32. alkalommal rendezte meg hagyományos erdészversenyét, amelynek idén a Pilisszentkereszti Erdészet volt a házigazdája. A feladatok között írásbeli teszt, örökerdő fókuszú faegyed-jelölés és trófeabírálat is szerepelt. A rendezvény végén az Év Erdésze-díjat szakmai pályafutásának elismeréseként Simon László, a Pilisszentkereszti Erdészet kerületvezető erdésze vehette át.

Közel 80 erdész gyűlt össze Pilisszentlélek határában, a Fekete-hegy oldalában kialakított erdészeti versenypályán, ahol idén összesen 36-an indultak neki a versenynek. A Pilisi Parkerdő Zrt. saját dolgozói mellett az Ipolyerdő Zrt. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei is részt vettek a rendezvényen. Hatalmas megtiszteltetés, hogy az egyéni kategóriában induló erdészkollégák között legidősebbként a 84 éves Fritsch Ottó is megmérettette magát.

A megjelenteket Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója üdvözölte, aki köszöntőjében elmondta, hogy a társaság közjóléti és turisztikai fejlesztései mellett természetesen kiemelten fontos, hogy a dolgozók szakmai tudását is folyamatosan fejlesszék.

jelolo_verseny

Az első megmérettetés során a versenyzők egy írásbeli tesztet töltöttek ki, melyet a gyakorlati feladatok követtek: Egy mintaterületen – ahol már örökerdő-kezelési elveket valósított meg az erdőgazdaság – kellett azokat a faegyedeket megjelölni, amelyek az örökerdő-szerkezetben mind erdőgazdálkodási, mint természetességi szempontból a legjobb helyen vannak. A jelölés során azokat az örökerdő-elveket kellett a versenyzőknek alkalmazniuk, amelyek a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az elmúlt két évtized során meghonosodott, az erdőgazdálkodás holisztikus, ökoszisztéma-menedzsment jellegét tükrözik.

A továbbiakban a résztvevőknek fametszetekből kellett felismerniük egyes fafajokat, majd a következő állomáson a trófeák bírálását kellett végrehajtani: azt kellett megbecsülniük, hogy milyen távolságra lehetnek a kihelyezett gímszarvas, dámszarvas, őz és muflon trófeái.

A famagasság és fatérfogat becslése után, az utolsó állomáson, az élőfakészlet felmérése következett. A komplex feladatok megoldása során az erdészek tehát számot adhattak szakmai felkészültségükről, rátermettségükről, a szünetekben pedig megvitathatták egymás között az örökerdő-gazdálkodás fortélyait is.

jelolo_verseny_2

A versenyen a csapatokat és az egyéni versenyzőket is díjazták.

Csapat:
1. Valkó (Hinkó Miklós, Kolozsi Géza, Panyor Diána)
2. Visegrád (Maurer Kornél, Sándorfi Péter, Tisza Zoltán)
3. Budapest (Görgős Tibor, Kiss Attila, Monori András)

Egyéni:
1. Soós Attila (Bajnai Erdészet)
2. Panyor Diána (Valkói Erdészet)
3. Hinkó Miklós (Valkói Erdészet)

A jelölőverseny végén Gősi István vezérigazgató-helyettes és Csépányi Péter főmérnök adta át az Év Erdésze-díjat Simon Lászlónak, a Pilisszentkereszti Erdészet kerületvezető erdészének kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. László 1982 óta, megszakítás nélkül dolgozik a Pilisi Parkerdőnél. 35 éve járja a hosszúhegyi erdőt, erdész elődeitől tanult és átvett ismereteit saját tapasztalataival gyarapította. Az erdőben és az adminisztrációban is pontos és alapos munkát végez, szakismeretére bátran lehet támaszkodni a hosszú távú, stratégiai tervezés során is.

jelolo_verseny_3

Erdő- és vagyonvédelmi feladatokban határozott fellépése példaértékű, kiemelkedő teljesítményt nyújtott az erdészet vállalkozási ágazatának fellendítésében, mely során nagy volumenű projektfeladatokkal bízták meg. Lelkiismeretes, szolgálatkész hozzáállására, segítségére és támogatására mindig számíthatnak kollégái.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?