Eltűnik a Challenger az európai piacról, FENDT lesz a gumihevederes traktorból

fendt_challenger_2A Challenger márka jövőre eltűnik Európából, a gépeket Fendt névre keresztelik át, és zöld festést kapnak – hívta fel a figyelmet az Agrárszektor.hu. A mezőgazdasági portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai AGCO Csoport döntése felbolygatja a magyar piacot is: az Axiál Kft. nyerhet az üzleten, míg a Valkon Kft. veszíthet.

A Magyarországon elsősorban a gumihevederes járószerkezetű, robusztus traktorairól ismert Challenger Észak-Amerika kivételével mindenhonnan eltűnik. A termékeit Fendt névre keresztelik át, zöld színre festik őket, a hollandiai Grubbenvorstban lévő gyárat pedig bezárják.

A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, a közelgő változásra utal viszont az is, hogy állítólag a Fendt – az 1050 Vario modellre épülő – saját gumihevederes traktor kifejlesztésén dolgozik, amelyet a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon mutatnak be.

Az Agrárszektor rámutatott arra is, hogy a döntés komoly átalakulással jár a magyar piacon is. A Valkon Kft. alighanem elveszíti a Challenger gépeket, amelyek a Fendttel foglalkozó Axiál Kft.-hez kerülnek át. A gazdáknak ugyanakkor nem kell aggódniuk a szerviz és alkatrész-ellátás miatt, hiszen az átmenet időszakában az Axiál és a Valkon alighanem párhuzamosan végzik majd ezeket a feladatokat. A Challenger alelnöke, Gary Rollinson szerint viszont az is elképzelhető, hogy pár európai országban mégicsak tovább forgalmazzák a Challenger márkát.

fendt_challenger

Az AGCO 2002-ben vásárolta meg a Challenger nevet és a gumihevederes járószerkezetű traktorok gyártási jogát a szintén amerikai Caterpillartól. A rákövetkező években kerekes traktorokkal, kombájnokkal, permetezőkkel, bálázókkal bővítette a családot. A kecskeméti székhelyű Valkon Kft. 2013-ban kezdte meg a Challengerek forgalmazását. Most ez a termékkör alighanem átkerül az Axiálhoz, amely 15 év alatt 10 százalékos piaci részesedést szerzett a Fendt márkával a magyar traktorpiacon.

Kapcsolódó hír:
Valtra, Kesla, Seppi három helyszínen – Erdészeti gépbemutatókra hív a Valkon Kft.

(Agrárszektor.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?