Megnyílt a 2017-es FeHoVa vadászati kiállítás! – Csökkenhet a vadhús áfája (+KÉPEK)

fehova_2017_1_14Február 9-én, 10 órakor hivatalosan is megnyílt a 2017-es, 24. FeHoVa Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás a HUNGEXPO Vásárközpontban. A rendezvény megnyitóján több információ is elhangzott a 2021-es Vadászati Világkiállításról, de a hal és a vadhús áfájának csökkentéséről is.

TELJES KÉPGALÉRIA A 2017-es FeHoVa KIÁLLÍTÁSRÓL >>>

A beszédek sorát Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a vadászok és a horgászok a természet őrzői, gondozói. A FeHoVa ma már nemcsak a vadról, a vadászatról és a horgászatról szól, de kutyákról, íjászatról, és egyéb hagyományokról is. Idén díszvendéget is hívtak a rendezvényre, amely északi szomszédunk, Szlovákia. Ganczer Gábor a 2021-es Vadászati Világkiállításról is beszélt, aminek fő helyszíne szintén a HUNGEXPO lesz.

fehova_2017_1_3

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a legfontosabb feladatnak a Vadászati Világkiállítás professzionális megvalósítását nevezte, ehhez azonban négy pillérre volt szükség. Az első az ésszerű fegyvertörvény, amely szerinte a lehető legjobban sikerült. A második a megállapodások megkötése különböző szervezetekkel, minisztériummal – például a természetvédőkkel, az Igazságügyi Minisztériummal vagy a Földművelésügyi Minisztériummal. Hasonlóan fontos volt a szövetségkötés a MOHOSZ-szal, így a horgászok is stratégiai partnerei lettek a vadászoknak. A nemzetközi szervezetek közül a CIC-t és az SCI-t emelte ki.

fehova_2017_1_39

Semjén Zsolt a legfontosabb pillérnek az új vadászati törvény elfogadását nevezte, amelynek elkészítésekor többször is kikérték a magyar vadászok szakmai véleményét. Kiemelte a 20 éves haszonbérleti üzemtervi ciklust, a 3000 ha-os minimális területnagyság megvédését, és a mínusz pontok visszaállítását. Az OMVV elnöke a tájegységi fővadászokról is beszélt, de örömét fejezte ki, hogy a vadkár kérdését is kezelni tudták. Szerinte Európa egyik legjobb vadászati törvényét sikerült megalkotni.

fehova_2017_1_50

A negyedik pillér a kamarai törvény, amely a vadászjegyek teljes bevételét meghagyja az Országos Magyar Vadászkamaránál, így a szakmai szervezet egy komoly összeggel tud gazdálkodni. Emellett a tervek szerint a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum tulajdonjoga is átkerül a kamarához.

fehova_2017_1_6

A miniszterelnök-helyettes beszédéből kiderült, hogy a Vadászati Világkiállítás nemcsak a vadászatról szól majd, hanem rokon területeiről is: sok lovas, kutyás program is lesz, de az erdészet, a természetvédelem, sőt a művészet és a gasztronómia is nagy hangsúlyt kap augusztus 20. és október 23. között. A fő helyszín a HUNGEXPO lesz, de országszerte szeretnének programokat, kiemelten a Fővárosi Állat- és Növénykert területén, valamint a hatvani vadászati múzeumban.

fehova_2017_1_32

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gratulált ahhoz, hogy a magyar vadászati kultúra az elmúlt hetekben a Berlini Zöld Héten, és a dortmundi vadászati kiállításon is bemutatkozott, néhány nap múlva pedig Salzburgban képviseltetik magukat. Mindez jó alap a Vadászati Világkiállításhoz.

fehova_2017_1_40

Mint mondta, az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a vadhús fogyasztása. Fazekas Sándor bejelentette: tervezik, hogy egyes vadhús kategóriák áfáját 5%-ra csökkentsék, és ugyanez vonatkozik a halra is. Ezeket a mondatokat a megnyitón spontán taps is fogadta. A miniszter beszédében a természetjárás fontosságát is hangsúlyozta, aminek fejlesztéséért az erdészek és a vadászok sokat dolgoznak.

fehova_2017_1_12

Gabriel Csicsai szlovák mezőgazdasági minisztérium államtitkára köszönetet mondott azért, hogy Szlovákia lehet az első hivatalos díszvendég a budapesti FeHoVa kiállításon. A szakember szerint a régió továbbra is agrárország marad, és ennek éke a vadgazdálkodás. Beszédében sok sikert kívánt a 2021-es Vadászati Világkiállításhoz.

fehova_2017_1_41

Tibor Leboczky a Szlovák Vadászkamara elnöke is megtiszteltetésnek nevezte országa meghívását, amellyel a FeHoVa támogatja a terület vadászati hagyományát, vadászati lehetőségeinek megismertetését.

fehova_2017_1_42

Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke elmondta, hogy mindent megtesznek a hal áfájának csökkentése érdekében, majd hozzátette: tavaly 70 ezer fővel bővült a magyar horgászok köre, amivel ők az ország legnagyobb civil szervezete. Kiemelte, hogy a természetes vizek használati jogát a MOHOSZ kapta meg. Szűcs Lajos beszédéből az is kiderült, hogy 13 milliárd forintos keretösszeggel egy olyan támogatást kapnak a horgászok, amiből országos horgászati hálózatot valósítanak meg és fejlesztenének.

fehova_2017_1_43

George Aman, a CIC elnöke is köszöntötte a FeHoVa kiállításon megjelenteket. A vadászatnak ellenséggel kell szembe szállnia, és arra szólított fel, hogy egyesítsék erőiket az állatjogi szervezetekkel, akik próbálják visszaszorítani a vadászatot. Jónak nevezte Semjén Zsolt azon ötletét, hogy minden európai vadász 1 eurót adjon ehhez a harchoz, amely 7 millió eurót jelentene.

fehova_2017_1_44

Míg a megnyitó elején a magyar, addig a végén a szlovák vadászhimnusz hangzott el a HUNGEXPO A pavilonjában található vadász színpadon. A 2017-es FeHoVa február 9. és 12. között várja a látogatókat, az Erdő-Mező kutyabarát standját, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt találnak maguknak érdekességeket, a 304/b2 kiállítási területen találják meg.

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?