Székelyföld – Több mint 200 taggal alapítottak közbirtokossági egyesületet Szentegyházán

szekely_erdo_1Az egyesület célja, hogy őriztetni lehessen az erdőt, gazdálkodhassanak az onnan származó javakkal, valamint pályázhassanak például facsemeték ültetéséért – fejtette ki Lőrincz Csaba szentegyházi önkormányzati képviselő, a projekt ötletgazdája, akit a szervezet vezetőtanácsába is beválasztottak a vasárnapi alakuló ülésen.

Mint mondta, eddig mintegy 230–240 erdő- és legelőtulajdonos csatlakozott a közbirtokossághoz hasonlítható szervezethez, ők nagyjából a területek egyharmadát birtokolják. Még legalább ennyi emberre számítanak, akik ugyan belépnének az egyesületbe – néhányan ezt szándéknyilatkozatban is jelezték –, de még ellenőrizni kell birtokleveleiket.

Olyanok is vannak köztük, akiknek a régi egyesület vezetősége nem adta vissza a tulajdonukat igazoló dokumentumokat, ezért az új tömörülés vezetősége megoldást keres az iratok megszerzésére is. Lőrincz egyébként úgy véli, idővel mindenkinek csatlakoznia kell az egyesülethez, hiszen másképp nem tudják őriztetni az erdőket, és ezért büntetést kapnak a hatóságoktól.

Az egyesület alakuló ülésén az alapító tagok megszavazták a szervezet statútumát, amelyet egy jól működő közbirtokosság szabályzata alapján fogalmaztak meg – mesélte Lőrincz. Ezek után héttagú vezetőtanácsot választottak, figyelve arra, hogy a településnek mind a négy – régi felosztás szerinti – részéből legyenek képviselők.

A tagok úgy döntöttek, hogy Konrád Dezsőt nevezik ki a vezetőtanács elnökévé, mivel ő nemcsak erdő- és legelőtulajdonos, hanem állatokat is tart, ráadásul személyét nem lehet összefüggésbe hozni korábbi falopásokkal. Az egyesület indulásához pénz kell, ezért a legelő- és erdőtulajdonos tagok hektáronként 100–150 lejjel járulnak majd hozzá az egyesület működési költségeihez. Ebből egyebek mellett kifizetik a zetelaki erdészetnek az erdőőrzéshez szükséges garanciapénzt, gazdálkodási tervet készítenek, valamint egy székhelyet is létrehoznak az egyesületnek.

szentegyh-erdo-megbeszeles-ba-22_b

Lőrincz Csaba megjegyezte, az egyesületnek köszönhetően reményei szerint nyártól már őrizve lesznek a szentegyházi erdők. Egyébként lehet még csatlakozni az egyesülethez, ezt bárki megteheti a helyi gazdaszervezet székhelyén, amely a polgármesteri hivatalban található – tájékoztatott Lőrincz.

(szekelyhon.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?