Az illegális fakitermelésről is szó esett az országos polgárőr környezetvédelmi konferencián

polgaror_szovetsegA polgárőrségnek nemcsak a közrend és közbiztonság fenntartása, valamint a bűnmegelőzés területén vannak fontos feladatai, a civil szervezet kétezer egyesülete és 56 ezer fős tagsága révén aktívan bekapcsolóik a hazai környezet- és természetvédelem munkájába – mondta Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) alelnöke pénteken a szervezet országos környezetvédelmi konferenciáján, Szombathelyen.

Elmondta, tavaly a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve indították útjára a “Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” elnevezésű programot. A szaktárca által kiírt pályázaton tíz polgárőr egyesület nyert forrásokat parlagfű mentesítési programokra, valamint az OPSZ idén már a második alkalommal indíthatta el szemléletformáló környezetvédelmi kampányát, melynek során a járőröző polgárőrök és ifjú polgárőrök kétezer tájékoztató csomagot osztottak ki, felhívva a földtulajdonosok figyelmét a parlagfű mentesítés fontosságára.

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta: a környezetvédelemnek minden egyes ember személyes ügyévé kell válnia, ezért noha a jogszabály nem sorolja a polgárőrség alapfeladatai közé a környezet védelmét, de napi tevékenységüknek mégis fontos kiegészítőjévé válhat. A tudatos környezetszennyezés, a környezetkárosítás ellen a megelőzéssel, szemléletformálással lehet a leghatékonyabban felvenni a küzdelmet, amiben a helyi viszonyokat és embereket jól ismerő polgárőröknek komoly szerepe lehet, de mindezek mellett például a természetvédelmi őrökkel közösen ellátott járőrszolgálatok is nagyon fontosak. Országosan mindössze 252 természetvédelmi őr dolgozik, mindegyikükre fejenként nyolcezer hektárnyi terület ellátása és ellenőrzése jut.

v_nemeth_zsolt_polgaror_konferencia

V. Németh Zsolt utalt arra, hogy javaslatára még az előző ciklusban a minisztérium a falugondnokok mellett civil szervezetekre is kiterjesztette járművásárlási programját, amelynek keretében 546 polgárőr egyesület jutott korszerű terepjáró gépkocsihoz. Szólt arról is, hogy a Te szedd! elnevezésű környezetvédelmi akció szervezésébe a polgárőr egyesületek is aktívan bekapcsolódtak, aminek köszönhetően idén kétezer helyen több mint 190 ezer embert sikerült mozgósítani.

Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke a konferencián előadásában hangsúlyozta: a polgárőrök, akik nemcsak városokban, de kistelepüléseken, tanyákon is járőrszolgálatot teljesítenek, sokszor szembesülnek a környezetet ért károsító és felelőtlen emberi magatartással. A polgárőröknek nem szabad elmenniük ezek mellett, nem szabad hagyni, hogy a települések mellett például illegális szemétlerakók létesüljenek, de nem szabad eltűrni, azt sem, hogy az erdőket illegális fakivágásokkal irtsák ki – mondta.

(MTI/FM)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?