Génmegőrzési miniszteri biztost neveznek ki – Állami erdőgazdaságokkal is együtt fog dolgozni

vizslaA génmegőrzés területén szükséges koordinátori feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezi ki Mezőszentgyörgyi Dávidot, a Herman Ottó Intézet főigazgatóját Fazekas Sándor agrárminiszter.

Ezt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár jelentette be a Herman Ottó Konferencia Központban csütörtökön egy szakmai tanácskozáson, amelynek fő témája a magyar ebfajták védelme volt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel. Kiemelt programként kezelik a kilenc magyar kutyafajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítását. A genetikai minták gyűjtése, a populációs elemzések és kutatások mellett az örökítő anyagok biztonságos megőrzése is az állami génbankban történik a jövőben – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végzik – tájékoztatott az államtitkár.

Hozzátette: a magyar ebfajták védelmét indokolja többek között, hogy e fajták törzskönyvezett kölyökszáma az utóbbi 20 évben a hatodára esett vissza, létszámuk elérte a veszélyeztetettségi szintet.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?