Az energetikai irányváltás küszöbén – Letölthető kiadvány erdészeti vonatkozással

biomassza_clSzélerőművek a Kisalföldön; az elektromos autózás hajnala Magyarországon; biomassza-energetikai életciklus megközelítésben. Buday Edina és Munkácsy Béla szerkesztésében megjelent “Az energetikai irányváltás küszöbén: Energiaföldrajzi kutatások Magyarországi mintaterületeken” c. kiadvány, mely az ELTE TTK Környezet – és Tájföldrajzi Tanszékén folyó energiaföldrajzi kutatások keretében készült írásokat tartalmazza.

A tanszéken a fenntartható energiagazdálkodás oktatása jelenleg több egymásra épülő tantárgy keretében folyik, így a leginkább érdeklődő hallgatók akár két teljes éven át is foglalkozhatnak a témával. Ennek során az alapozástól eljuthatnak az energiatervezés elméletéig és gyakorlatáig, eközben részt vehetnek a tanszéken folyó energiatervezéssel kapcsolatos kutatási tevékenységben, így például az „Erre van előre” energiatervezési kutatócsoport munkájában , vagy az ELTE által támogatott projektben, ami az energiatárolás lehetőségeit vizsgálja egy komplex környezetgazdálkodási – energiagazdálkodási környezetben, esetleg az OTKA által támogatott energiaföldrajzi – tájföldrajzi kutatásban. Ez utóbbi projekt keretében három magyarországi mintaterületen folynak vizsgálatok a decentralizált energiarendszer terjedésével várhatóan együtt járó tájvédelmi jellegű konfliktusok elkerülése, mérséklése érdekében.

Jelen kötetbe gyűjtött írások ezen kutatási projekt egyes részproblémáinak feltérképezését, feldolgozását célozzák.

TARTALOMJEGYZÉK:
BÁNFALVI ANDRÁS : A szélenergia alkalmazása a Kisalföldön
KORENCSÁK ISTVÁN – MUNKÁCSY BÉLA – BUDAI E DINA – DARABOS G ABRIELLA – HARMAT Á DÁM : Energiagazdálkodás és erdőgazdaság – a tűzifa hasznosításának energetikai megtérülése a Salgótarjáni Erdészet térségében
PÓCZ ANNAMÁRIA – HARMAT ÁDÁM : Az elektromos közlekedés jelene és jövője a Bükk LEADER Térségben
SZÜCS PÉTER NOEL – DARABOS GABRIELLA : Szilárd biomasszára vonatkozó energetikai megtérülési számítás egy Komárom – Esztergom megyei esettanulmány példáján.

A kiadvány letöltése: Az energetikai irányváltás küszöbén (7,6 MB pdf.)

elte_biomassza_csapat

(Greenfo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?