Erdészeti gépek a fakitermelő vállalkozó ajánlásával – Erdészeti gépbemutató Somogyban (+KÉPEK)

erdeszeti_gepbemutato_sefag_82Szeptember 5-én és 6-án tartott nagyszabású erdészeti gépbemutatót a Mátyás Kft. a Somogy megyei Ropolypuszta közelében. A rendezvénysorozat első napján az állami erdőgazdaságok képviselői valamint az Országos Erdészeti Egyesület tagjai gyakorlati körülmények között a sok csapadék miatt csak korlátozottan tekinthették meg az erdészeti gépeket, kedden azonban mintegy 120 magánerdő-gazdálkodó és fakitermelő vállalkozó már jobb körülmények között látogathatott el a SEFAG Zrt. területére.

KÉPGALÉRIA A MÁTYÁS KFT. ERDÉSZETI GÉPBEMUTATÓJÁRÓL >>>

A megjelenteket elsőként Spingár Péter, az erdészeti gépbemutató számára helyet biztosító SEFAG Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője köszöntötte, majd Pintér Ottó, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója csatlakozott az előtte szólóhoz.

Káldy József, a rendezvényt szervező Mátyás Kft. műszaki vezetője röviden bemutatta az erdészeti céget.„A Mátyás Kft. több lábon áll, foglalkozunk többek között erdőgazdálkodással, fakitermeléssel, faanyag-szállítással, faapríték-előállítással, tűzifa értékesítéssel, és számos egyéb szolgáltatással is. Ügyvezetőnk, Mátyás Csaba egy motorfűrésszel kezdte a szakmát, ám már akkor az volt az álma, hogy ilyen gépeket mutathasson be Önöknek” – fogalmazott némi humorral fűszerezve a szakember, aki hozzátette: fontosnak tartják, hogy az erdészeti gépbemutató során gyakorlati oldalról lehessen megismerni az eszközöket, hiszen azokat a fakitermelők szemszögéből tudják bemutatni.

Káldy József, Mátyás Csaba,  ,

Káldy József, Mátyás Csaba, Pintér Ottó és Spingár Péter

Mátyás Csaba, a Mátyás Kft. ügyvezetője szintén ezt hangsúlyozta a bemutató elején. „Mi más szemszögből fogjuk megmutatni ezeket a gépeket, mint egy gépkereskedő, gépforgalmazó, hiszen mi használjuk is az eszközök többségét. Azt fogom elmondani, hogy mi hogyan dolgozunk velük, nekünk mi a tapasztalatunk” – fogalmazott a rendezvény megnyitóján.

Az erdészeti gépbemutató az alapoktól kezdődött, így elsőként a Pannonia Kft. Di Camillo tartályait ismerhették meg a résztvevők. A forgalmazó különböző méretekben tud mobil üzemanyagtartályokat ajánlani – méghozzá a pick-upoktól a traktorokig, egyéb erdészeti gépekig. Ráadásul a berendezések mindegyike mérőműszerekkel van ellátva, így a tulajdonos pontos adatokat gyűjthet be a fogyasztásról még akkor is, ha munka közben nem tartózkodik a helyszínen. Ráadásul a modern, mobil üzemanyagtartályok mellett szólnak a környezetvédelmi szempontok is.

A Pannonia Kft. Di Camillo tartálya

A Pannonia Kft. Di Camillo tartálya

A második bemutatkozó vállalkozás a Com-Oil Kft. volt, amellyel Mátyás Csaba már régen jó kapcsolatban van, gépeikhez a kenőanyagot tőlük vásárolja. „Ők az egyik legjobb partnerünk” – fogalmazott az ügyvezető, aki hangsúlyozta, hogy a szintén bonyhádi vállalkozástól mindig a gépgyártóval leegyeztetett kenőanyagot tudja beszerezni.

A Mátyás Kft. három éve faapríték-előállítással is foglalkozik, amely során több erőgépet is kipróbáltak már. A különösen kemény munkához végül a Case IH Magnum 340 traktor mellett tették le a voksukat. „Stabil, megbízható gép, kiválóan tartja a kardánfordulatot, és erdészeti kivitel is kérhető haspáncéllal, a fülkét megóvó kerettel és fordítható üléssel is a hátsó kormányzáshoz”.

Mátyás Csaba immáron 30 éve dolgozik LKT-val, az erdészeti gépbemutató idején azonban nem a régi típusok népszerűségére hívta fel a figyelmet – bár nagy látványosság volt, mikor délután a legújabb és egy évtizedek óta használt vonszológép került egymás mellé összehasonlítás céljából. „Az LKT 3 éve újult meg, amely főként a hajtásláncot és a motort érintette. Erősebb lett az alváz is, de súlyban és méretben csak minimális a különbség, a jól bevált jellemzőkön a gyártó nem változtatott. Ilyen például a pajzs vagy a csörlő, amely a típus egyik nagy erőssége” – mutatta be a sárga erdészeti vonszolót Mátyás Csaba. A bemutatott LKT 82-t Palfinger-Epsilon erdészeti daruval szerelték, és az új LKT-ra jellemző JCB motorral kapható.

LKT 82 erdészeti vonszoló

LKT 82 erdészeti vonszoló

„800-1000 darab LKT dolgozik ma hazánkban. A 81-es típus leggyengébb pontja a 80 LE teljesítmény és a váltó volt. Ezeken most változtatott a gyártó, az erdészeti gép egy fokozatmentes váltót kapott. Mindezek mellett 30-50 méteres hatósugár mellett távirányítóval is kezelhető a vonszoló. A 82-es típusnál egyébként a tolólapra egy csipeszt is felszereltek, ezzel magasabban és pontosabban lehet máglyázni” – mondta el tapasztalatait Mátyás Csaba.

erdeszeti_gepbemutato_sefag_83

A múlt és a jelen – A régi és az új LKT 81 erdészeti vonszoló

A Rottne forwardereket szintén két típus képviselte a Somogy megyei erdészeti gépbemutató alkalmával. Mátyás Csaba elsőként az F13 típusú gépen mutatta be a megerősített darut és a szintén megerősített alvázat. Szintén egyedi a Rottne forwarderekben, hogy a hátsó kerekek is kormányozhatóak, azáltal a kiközelítés közben a gép hátsó része rakott állapotban sem sodródik oldalra, a jármű könnyebben fordul, és az egész alváz emiatt kevésbé feszül. „8-10 tonnás rakománynál ez nagyon nagy segítség tud lenni, ráadásul fordulásnál 15 fokot is jelenthet a hátsó kerekek kormányzása” – magyarázta a fakitermelő vállalkozó.

Rottne F13 forwarder

Rottne F13 forwarder

A Rottne Euro IV-es motorral szerelt, amely megfelel a legmodernebb emissziós kritériumoknak is. A gépet összességében a svéd precizitás jellemzi, a motortér átgondolt és rendezett, a fülke 10 tonna teherbírású, tehát akár egy borulás esetén is védelmet tud nyújtani. Mátyás Csaba kiemelte: a belső kezelőfelület össze van kötve egy a darurotátoron található mérleggel, amely nagyon hasznos tud lenni, ha például egyből kamiont rakodunk, a rendszer ugyanis összeadja a faanyag súlyát, és el is menti azt.

A Rottne F13 forwarder motortere

A Rottne F13 forwarder motortere

A Rottne F15 egy 14 tonnás forwarder, amely szintén erősített alvázzal van ellátva. Az erdészeti gép egy boogie-val is rendelkezik, amely árkok, meredek helyszínek esetében nagy segítséget jelent. A fülke kényelméről a négy hidraulikus rugó gondoskodik. Mátyás Csaba kiemelte: szintén egyedi a Rottne forwarderek esetében a tempomat, amely egy nagyobb közelítési távolság esetén tartani tudja a motorfordulatot, sokkal kiegyensúlyozottabb menetelést biztosítva. Ez az üzembiztonság és a fogyasztás szempontjából sem elhanyagolható. A Rottne F15 forwarder szintén erősített daruval szerelt.

Rottne F15 boogie-val

Rottne F15 boogie-val

Szintén régóta dolgozik a Mátyás Kft. a Welte erdészeti gépeivel, így ezek sem maradhattak ki a somogyi rendezvényről. Elsőként a 140 M típus került górcső alá. „A darun kívül, ami egy Palfinger-Epsilon erdészeti daru, minden egyedi a gépen: a kétdobos csörlő, a szorítózsámoly, a rakoncázat. Ráadásul a csörlő távirányítóval is kezelhető. Ez a speciális erdészeti gép minden extrém munkára kiváló. Teljesítményre ugyan kisebb, mint egy forwarder, de ha gödörből, meredek területről kell kicsörlőzni a faanyagot, és egyből daruzni, akkor nagyon hasznos tud lenni” – mondta el tapasztalatait Mátyás Csaba, akinek cége felújító vágásokban használja a Welte gépeit.

Welte 140 M erdészeti gép

Welte 140 M erdészeti gép

A Welte 130 rövid, mindössze 2,70 cm széles, rendkívül fordulékony, a hátsó kerekei tandemlánccal összekapcsolhatók. A gépen található erdészeti daru 2,5-3 tonna emelőkapacitással rendelkezik. „Ennek a típusnak az esetében is elmondhatom, hogy minden funkcióját távirányítóval lehet kezelni, irányítani” – hívta fel a figyelmet Mátyás Csaba.

Rottne erdészeti gép

Welte 130 erdészeti gép

A rendezvényen a Kapsen vaslovat is bemutatták az érdeklődőknek, amellyel – nevéből is adódóan – a lovak munkáját lehet pótolni. A termék népszerű, hiszen mindeddig 140 darabot adtak el belőle Csehországban, Szlovákiában, Fehéroroszországban, Lengyelországban, Franciaországban, Romániában, Svájcban és Svédországban.

Kapsen vasló

Kapsen vasló

A rendezvény végén Miroslav Klásek ügyvezető igazgató révén bemutatkozott a Reparoservis s.r.o. cseh vállalkozás is, amely az LKT, Rottne, Kapsen erdészeti gépek forgalmazását végzi Csehországban és Szlovákiában, de céljuk, hogy a magyar piacon is megjelenjenek. „A fő termékünk az 1950 óta erdészeti gépekkel foglalkozó svéd gyártó gépei, a Rottne harvesterek és forwarderek, amelyekből évente 150-200 darab készül” – fogalmazott Miroslav Klásek, aki gépészmérnökként 1995 óta foglalkozik erdészeti gépekkel. A cseh szakember elárulta, hogy a Rottne hosszú ideje dolgozik egy hatékony harvester fejen, amely kemény lombosfa kitermelésére is jól, hatékonyan használható, a fejlesztést pedig várhatóan év végéig be is mutatják terepi viszonyok között.

Balra Miroslav Klásek ügyvezető igazgató (Reparoservis s.r.o.)

Balra Miroslav Klásek ügyvezető igazgató (Reparoservis s.r.o.)

A Reparoservis az LKT, a Rottne mellett több más terméket is forgalmaz. Ilyenek például a Bruks aprítógépek, a korábban már említett Kapsen vasló, vagy a MALWA és TERRI kisméretű forwarderek.

Távirányító az LKT erdészeti vonszolóhoz

Távirányító az LKT erdészeti vonszolóhoz

A Somogy megyei rendezvényen megjelent az LKT gyár ügyvezetője, Peter Psenak is, aki hangsúlyozta, hogy cégük gazdag történetének nagyon fontos része a magyar piac. Hozzátette: az új gépek sokat fejlődtek. Ezt bemutatva a rendezvény végén a megjelent erdőgazdálkodók, erdészek és fakitermelők egymás mellett is megtekinthették a múlt és a jelen LKT erdészeti vonszolóját.

Peter Psenak, az LKT s.r.o. ügyvezetője

Balra: Peter Psenak, az LKT s.r.o. ügyvezetője

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?