innoLignum Sopron 2016 – Megnyílt az ország legnagyobb erdészeti és faipari szakvására (+KÉPEK)

innolignum_2016_48Szeptember 8-án, csütörtökön megnyitotta kapuit a VIII. innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat a hazai erdészet és faipar fellegvárában. A Novomatic Aréna területén 80 kiállító és rengeteg szakmai program várja a látogatókat szombat délutánig.

TELJES ÉS RENDSZERESEN FRISSÜL KÉPGALÉRIA AZ INNOLIGNUM SOPRON 2016 ERDÉSZETI KIÁLLÍTÁSRÓL >>>

Az Erdő-Mező programjai az innoLignum Sopron kiállításon >>>


Szerkesztő-riporter: Gribek Dániel
Operatőr-vágó: Kovács Zoltán

„A kiállítás területe idén ismét rekordot döntött, a kiállítók összesen 4000 négyzetmétert foglaltak el termékeik, szolgáltatásaik bemutatására, de összességében mintegy 8500 négyzetméteren folynak a szakmai és közönségprogramok. A kiállítók 35%-a új, amiből az is látszik, hogy a vállalkozások többsége hűséges Sopronhoz, jelentős hányaduk visszatérő vendég. A külföldi kiállítók között német, osztrák, olasz, szlovák és szlovén cégek is vannak” – közölték az innoLignum Sopron rendezvénysorozat szervezői a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt.-nél.

innolignum_2016_64

A hűség városa, a hűség vására

A rendezvény csütörtök délutáni megnyitóján Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy nagyon fontos lépés az állami erdőgazdaságok visszatérése a kiállításra, ráadásul az természetismereti foglalkoztatást a Fertő-Hansági Nemzeti Parkkal együttműködve tartják, amely példaértékű.

A helyettes államtitkár a klímaváltozásról is beszélt, amely komoly kihívás, de arra a hazai erdészek nagyon jó válaszokat tudnak adni. Erre pedig véleménye szerint büszkének kell lenni. „Jó válasz például, hogy ültessünk fát, és a faanyagokat minél tartamosabban építsük be” – hangsúlyozta Ugron Ákos Gábor.

innolignum_2016_78

Simon István, Sopron alpolgármestere elkötelezett, hogy a rendezvényt fejlesszék, és évről-évre egyre magasabb színvonalon tartsák meg. Mint mondta, véleménye szerint az időszak és a helyszín is kiváló, hiszen Sopron Európa- és világszinten is az erdészet és a faipar egyik fellegvára.

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora a kiállítók hűségéről beszélt, amelynek Sopronban különös jelentősége van.

Állami erdőgazdaságok a kiállításon

Az állami erdőgazdaságok egységes arculattal 117 négyzetméteren jelentek meg a rendezvényen, standjukon négy kiemelt téma kap hangsúlyos szerepet a három nap alatt. Az egyik ilyen az erdőgazdálkodás és a fafeldolgozás. A másik fontos téma a vadgazdálkodás, ehhez kapcsolódva mintegy 30 négyzetméteren preparátumokban bővelkedő dioráma mutatja be Magyarország vadfajainak egy részét.

innolignum_2016_27

Az elmúlt években az állami erdőgazdaságok több milliárd forintot fordítottak közjóléti beruházásokra, az erdei turizmus fejlesztésére. Nem meglepő tehát, hogy a társaságok standján a bakancsos turizmus, az erdei szálláshelyek, erdei iskolák és erdei kisvasutak is bemutatkoznak. A 22 erdészeti részvénytársaságok közös standjának negyedik részén a vadgasztronómia áll a középpontban. Itt mutatkoznak be az Erdei Delikátesz üzletek is, amelyek polcain az állami erdőgazdaságok által gyártott, előállított termékek – vadhús, szörpök, lekvárok, üdítőitalok, fűszerek, stb. – érhetők el.

Díjazott kiállítók

A megnyitó ünnepségen Nagy Zsolt, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója átadta az innoLignum Vásárdíjakat is, amelyet ezúttal az Ohra Regalanlagen GmbH., a Hyab Daruszerviz és a Tempel Kft. kaphatott meg.

Sopron Megyei Jogú Város különdíját a Mátyás Fakereskedő Kft. vehette át, míg Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a Stoki Bútormanufaktúra Kft.

innolignum_2016_49

Programok – nem csak szakmai látogatóknak

A rendezvényen minden nap lesz méhészeti bemutató, péntektől pedig a Natúra Játszóház várja a gyerekeket. Mindeközben a szabadtéren szebbnél-szebb szobrok készülnek majd fából, méghozzá láncfűrész segítségével. Fából készült alkotásokkal a faesztergályos találkozó ügyes kezű mesterei is készülnek, ahogy teszik ezt már több éve. A legbátrabban különleges módon próbálhatják ki a fakitermelők egyik fontos munkaeszközét, a farönkök mozgatására használt drótkötelet, hiszen segítségével a magasból csúszhatunk le, és úgy szemlélhetjük meg a kiállítást.

Hazánk legjobb sportfavágói közül is többen ott lesznek a soproni Novomatic Arénánál, hiszen péntek délután STIHL Timbersports favágó bemutató lesz. De aki szereti a motorfűrészek hangját, az szombaton sem maradhat otthon, hiszen harmadik alkalommal bőgnek fel a több 10 éves láncfűrészek is a kiállítás területén. Az Erdő-Mező erdészeti portál veterán motorfűrész kiállításán ezúttal is több ritkaságot lehet majd megtekinteni, miközben a szervezők néhány meglepetéssel is készülnek.

innolignum_2016_115

Mindezek mellett az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat részeként több szakmai konferencia, előadás és bemutató is várja a szakmai látogatókat szeptember 8. és 10. között, amelyek kiemelt témája a klímaváltozás, és annak erdőkre gyakorolt hatása.

Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat szeptember 10-én 16 órakor zárja be kapuit, így még van idő ellátogatni a soproni Novomatic Arénába.

Kedvcsináló videók az előző évekből:

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?