FAO konferencia az erdőkre leselkedő veszélyekről

hosszucsapu_cincerÚj rovarkártevők és kórokozók támadhatják meg a faállományt, a farönköket, fűrészfát, akadályozva akár a kereskedelmet is.

Könnyű felismerni az ázsiai hosszúcsápú cincért fényes fekete kitinpáncélján virító fehér pöttyeiről és zebracsíkos „antennájáról”. A bohókás külső ne tévesszen meg senkit, a kis rovar képes fákat, de akár erdőket is kipusztítani, vagy károsítani a kereskedelmi forgalomba szánt faalapanyagot.

A Minszkben ma kezdődött nemzetközi találkozóra Európa és Közép-Ázsia közel 30 országából érkeztek szakértők, hogy az erdőket veszélyeztető invazív fajok problémáját megvitassák. A konferenciát az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezte az ország erdészetért felelős minisztériumával közösen.

„Az éghajlatváltozás miatt a fákra leselkedő veszélyek egyre gyakoribbak,” mondta a FAO erdészeti szakértője Norbert Winkler-Rathonyi. „A melegebb átlaghőmérsékletek és más, ezzel járó változások befolyással vannak a rovarkártevők és kórokozók mozgására, új fenyegetések kialakulására.”

De nem csak a rovaroktól kell tartani, invazív növényfajok, gombák, de akár még egyes gerincesek is problémaforrássá válhatnak.

hosszucsapu_cincer

A kétnapos rendezvény célja összekötni a világ ezen részén aktív szakértőket és döntéshozókat. Az ilyen hálózatok nem példanélküliek. Feladatuk felhívni a figyelmet a problémára, összegyűjteni a rendelkezésre álló adatokat, információt cserélni, nemzeti szinten erősíteni a felkészülést vagy épp támogatni a döntéshozatalt. Ezek létrejöttét sok esetben a FAO segítette.

A találkozón más európai uniós tagállamok és nyugat-balkáni, továbbá közép-ázsiai országok mellett magyar szakértők is részt vesznek.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

Invazív fajok: hatásuk az erdőkre és az erdészetre
www.fao.org/forestry/aliens/en/

Erdészet és klímaváltozás – útmutatások
www.fao.org/3/i3383e.pdf

Európa országai zöldre váltanak és csökkentik az erődirtást
www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/422240

(FAO)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?