Erdészeti gépbemutató, favágás, erdei termékek – Vértesi Erdő Zrt. a Bábolnai Gazdanapokon (+KÉPEK)

babolnai_gazdanapok_19Augusztus 31-én megnyitotta kapuit a jubileumi, 30. Bábolnai Gazdanapok, amelyen a Vértesi Erdő Zrt. is várja az érdeklődőket. Az állami erdőgazdaság kiállítási területén számos programmal készültek. Szombaton fakitermelő bemutató lesz, de kézifűrésszel minden nap ki lehet próbálni, hogy milyen volt fát vágni a régi időkben. Mindezek mellett erdészeti gépbemutató is zajlik naponta több alkalommal, és az Erdei Delikátesz termékeit is meg lehet vásárolni a Vértesi Erdő Zrt. sátrában, ahol egy vadgazdálkodással kapcsolatos kiállítás is helyet kapott.

TELJES KÉPGALÉRIA A BÁBOLNAI GAZDANAPOKRÓL ERDÉSZETI SZEMPONTBÓL >>>

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója a Bábolnai Gazdanapok megnyitóján

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója a Bábolnai Gazdanapok megnyitóján

A Vértesi Erdő Zrt. szombat délutánig várja az érdeklődőket kiállítási területén!

Hagyományos tűzifa fűrészelés látogatóknak:
10:00-10:30 és 15:00-15:30

A 2015. évi országos fakitermelő bajnokcsapat bemutatója:
Szeptember 3., szombat, 12:30 és 13:30

Erdészeti gépbemutató – Albach Diamant 2000 aprítógép:
Naponta 9:30-10:00 és 13:30-14:30

 

Középpontban a biomassza-előállítás – Albach erdészeti gépbemutatóval

A Vértesi Erdő Zrt. 2005-ben indította el biomassza programját, amellyel a 2020-ra kitűzött cél elérését szeretné segíteni. Az említett időpontig ugyanis az ország energiafelhasználásának legalább 20%-át megújuló energiából kell majd fedezni, amelyben a biomasszának – és azon belül is a fa alapú megújuló energiaforrásoknak – komoly szerep jut. “Ennek köszönhetően erdőgazdaságunk két hosszú távú szerződést is aláírt a közelmúltban. A tatabányai hőerőműbe 2032-ig évi 100-120 000 tonna aprítékot szállítunk. A dunaújvárosi Hamburger Hungária LTD papírgyára energiaszükségletét szénnel és fával biztosítják, az aprítékot pedig 2020-ig esetükben is mi biztosítjuk. Ez évente a szén árától függően 50 000 -150 000 tonnát jelent” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére Szűcs Ferenc, a Vértesi Erdő Zrt. kereskedelmi igazgatója.

szucs_ferenc_1

Az állami erdőgazdaság éves árbevételének mintegy kétharmada származik az apríték előállításából és kereskedelméből, így nem meglepő, hogy a társaság kiállítási területén is központi témaként jelent meg a biomassza. Az erdész szakember beszélgetésünk során kiemelte: ez a részesedés nem csak a saját apríték-előállításból származik, hiszen egy integrátori szerepet felvállalva mintegy 27 taggal dolgoznak együtt. A Vértesi Erdő Zrt. mindezek mellett a jövőben további fejlesztéseket szeretne végrehajtani. “Gánton van már egy csarnokunk, kamionokat is vásároltunk, de a jövőben azt is tervezzük, hogy biomassza hőközpontokat hozunk létre, amelyekkel már energiát is tudunk szolgáltatni 5-20 megawatt teljesítményig. Ehhez azonban megfelelő támogatási rendszer szükséges, hiszen egy ilyen beruházás csak segítséggel lesz rentábilis” – hívta fel a figyelmet Szűcs Ferenc.

babolnai_gazdanapok_19

Albach Diamant 2000 aprítógép

A Vértesi Erdő Zrt. standján egy Albach Diamant 2000 aprítógépet láthatnak szombatig az érdeklődők, naponta két alkalommal ráadásul a gyakorlatban is lesz erdészeti gépbemutató.  Az aprító a gombnyomásra testreszabható szoftvernek köszönhetően 20 másodperc alatt munkára fogható, a kabin egészen 4,8 méter magasságig emelhető, az ülés pedig 180 fokban elfordítható, ami a gépkezelő munkáját nagyban segíti. Az Albach Diamant 2000 aprítógépet 6, 8 és 12 késes változatban is lehet rendelni, 612 LE-től 768 lóerőig érhetők el típusai.

Albach Diamant 2000 aprítógép

Albach Diamant 2000 aprítógép

Erdei Delikátesz, fakitermelők és vadgazdálkodási kiállítás

A Vértesi Erdő Zrt. szombaton fakitermelési bemutatót is tart bajnok csapata segítségével. Szombaton 12:30-kor és 13:30-kor a 2015-ös év legjobbjai mutatják be tudásukat az állami erdőgazdaságnál, ahol a bátrabb érdeklődők naponta két alkalommal kézifűrészes favágásban ki is próbálhatjuk magukat. Mindezek mellett a társaság sátrában a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum néhány kiállítási tárgya is látható trófeabemutatóval, és az Erdei Delikátesz üzletek erdei termékeit is meg lehet vásárolni a Bábolnai Gazdanapok idején; mézet, gyümölcslevet és számos más finomságot.

Képekben mutatjuk meg, hogy miért érdemes még ellátogatni a Vértesi Erdő Zrt. kiállítási területére:

Elmaradhatatlan hangulatelem a vadászkürtösök előadása

Elmaradhatatlan hangulatelem a vadászkürtösök előadása

Az erdő kincsei az Erdei Delikátesz üzletekből

Az erdő kincsei az Erdei Delikátesz üzletekből

Vadgazdálkodási kiállítás a Vértesi Erdő Zrt. sátrában

Vadgazdálkodási kiállítás a Vértesi Erdő Zrt. sátrában

A gyermekeket is várja az állami erdőgazdaság

A gyermekeket is várja az állami erdőgazdaság

A kézifűrészes favágást bárki kipróbálhatja

A kézifűrészes favágást bárki kipróbálhatja

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?