Újabb baleset a Vadálló-köveknél, ismét erdész segített a mentésben

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy turista mentését végzi a Pilisben.“Ezen a héten is volt egy baleset a Vadálló köveknél, ahol a Pilisi Parkerdő Zrt. erdésze, Szabó Miklós segítette a mentést. Ilyen esetekben a naprakész helyismeret nagyon sokat jelent, nagy mértékben járul hozzá a mentés sikerességéhez, hiszen több mentő és orvosi felszerelést lehet eljuttatni a sérülthöz rövidebb idő alatt. Ezen felül a helyismerettel, térképpel nem rendelkező, nem a terepi viszonyokra tervezett ruházatú, mentésben részt vevő személyzet (pl. OMSZ mentősök) biztonságához is jelentősen hozzájárul, ha a sérültet a lehető legkisebb távolságra meg tudják közelíteni gépkocsival” – tájékoztatta az Erdő-Mező Online erdészeti portált Császár Csaba, a Magyar Barlangi Mentőszolgálattól.

A súlyos sérüléssel járó zuhanásról a szervezet hivatalos honlapján beszámolót is közölt, amely alább olvasható:

Sérültellátás nehéz terepen2016 augusztus 16-án este 19 óra 18 perckor érkezett a riasztás a BMSZ-hez, hogy a Visegrádi-hegységben a Vadálló-köveknél (kattints ide a térképhez) mintegy 20 métert zuhant egy 31 éves hölgy a gerincről a mélybe. Társa elmondása szerint eszméletvesztése volt, már valamennyire tudatánál van, de nagyon fájlalja a derekát, vállait, mellkasát. Kikérdezésre vizsgálva pulzusa tapintható, normális, tudata zavart, és nagyon összetörte magát. Állítólag nem függőlegesen, hanem egy kb. 60 fokos lejtőn zuhant le, többször beütötte magát, fejét, mellkasát, medencéjét.

A BMSz riasztásvezetője azonnal teljes riasztást adott ki, ezt követően barlangi mentőink – kiegészülve a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetőjével – valamint a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat egy tagjával azonnal a helyszínre vonultak, melyben nagy segítségre volt az Országos Mentőszolgálat.

Az OMSZ azonnal rendelkezésre bocsátott egy megkülönböztető jelzésű gépjárművet, mellyel a felszerelés egy részét, valamint barlangi mentőket a budapesti bázisunkról a helyszínre tudtak szállítani. A helyszínen a Pilismaróti erdészet kollégája fogadott minket, aki tudta, hogy melyik úton lehet terepjárókkal legalább a jelentős szintkülönbségű terepen a sérültet a lehető legközelebb megközelíteni. Ez komoly segítséget jelentett, akárcsak a kilenc nappal korábbi hasonló balesetnél, most is értékes időt takarítottunk meg vele. Innen még 1 km távolságra és 220m szintkülönbséggel feljebb volt az, ahonnan a sérült lezuhant a gerincről.

A BMSz tagai 21 óra után értek a helyszín közelébe, majd negyed tíz után indultak gyalogosan – rövid eligazítást követően – a mentőfelszerelésekkel a nappal is nehéz terepen fel a gerincen, és 21 óra 50 perc körül sikerült elérniük a sérültet. A sérült a gerinc alatt mintegy 40 méterre egy nagyon meredek hegyoldalban, kövek között feküdt.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy turista mentését végzi a Pilisben.

Az azonnali orvosi ellátást nagymértékben nehezítették a terepviszonyok, közelben nem volt egy vízszintes párkány, ahová a sérültet át lehetett volna helyezni. A gyors traumavizsgálat politraumát állapított meg: koponyatörés, feltételezett nyaki, háti, ágyéki gerincsérülés, mellkassérülés, mindkét váll sérülése, valamint medencesérülés – ép alsóvégtagokkal. A vénabiztosítást nehezítette a kihűlt perifériás keringés…

Mintegy 30 perces ellátás során sikerült infúziót bekötni, vénás fájdalomcsillapítást megkezdeni, így a sérültet be lehetett fektetni a speciális barlangi mentő hordágyba. Ez a művelet sem volt könnyű, két barlangi mentő feküdt a ferde hegyoldalban a hordágy alá, hogy a hordágyat vízszintesen tudják tartani.

Az orvosi ellátásban a BMSz két orvosa vett részt, ezt követően egy eközben kiépített kötélpályán húztuk fel a hordágyat a hegygerincre. Innen indult a leszállítás már a jelzett turistaút mentén, ahol a könnyebb terepviszonyoknál hordágycipeléssel, a nehezebb, meredekebb, csúszósabb helyeken kézről – kézre adogatással juttattuk le a sérültet a földúton várakozó terepjárókig. Közben az eső is nehezítette az utolsó szakaszon a munkánkat. Ekkor ütött éjfélt az óra.

A hegy aljában a szállítást terepjáróval oldottuk meg a völgyben várakozó mentőautóig. Az OMSZ mentőegysége 00:30 perckor vette át a betegünket, akit a budapesti Honvéd Kórház Sürgősségi Oszályára szállítottak. A kórházban elsődlegesen koponyatörést, sorozatbordatörést, valamint medencetörést diagnosztizáltak.

Bízunk a bajbajutottunk mielőbbi gyógyulásában!

Az akcióban 36 fő barlangi mentő (kiegészülve az USA baralngi mentőszolgálatának magyarországon vendégeskedő két tagjával), egy fő a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattól, valamint két segítő vett részt.

Az Erdő-Mező Online ezúton is gratulál Szabó Miklósnak, hogy ebben a helyzetben is helyt tudott állni, és köszönjük a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak, hogy tájékoztattak bennünket az esetről!

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu – Fotó: Kovács Márton)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?