A környezetvédők leállíttatnák a Schweighofer termékeinek forgalmazását

schwiegenA Schweighofer osztrák fafeldolgozó cég termékei forgalmazásának leállítását kéri a romániai piacon is jelen lévő barkácsáruházaktól egy környezetvédelmi aktivista, aki online petíciót indított a cél érdekében.

Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg zöld szervezet alelnöke a támogató aláírásokkal a nagy áruházláncokat – mint a Hornbach, a Dedeman, az Arabesque, a Leroy Merlin és a Bricodepot – szeretné rávenni arra, hogy egyszerűen távolítsák el polcaikról a „fenyővágóhíd” termékeit, amíg a Schweighofer meg nem szerzi a felelős és fenntartható erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványt (FSC®CoC), amelyet nemrég vontak vissza az illetékes hatóságok.

A környezetvédő szerint tanúsítvány hiányában valószínűsíthető, hogy a vállalat romániai gyáraiban törvénytelenül kitermelt, illetve lopott fát dolgoznak fel. Hans Hedrich felhívásában rámutatott: a Schweighofer termékeinek egy részét, például fenyőtáblát az említett áruházláncokban is forgalmaznak, és amennyiben a barkácsüzletek kétes eredetű nyersanyagot árusítanak, maguk is elveszíthetik hitelüket, sőt bűnvádi eljárást kockáztatnak.

Az aktivista az osztrák SPAR-t hozta fel példaként, amely a tanúsítvány visszavonása után más beszállítót keresett. Hans Hedrich szerint a bar­kácsáruházak a fafeldolgozókat nagyobb felelősségvállalásra ösztökélhetik döntésükkel. Az online petíciót néhány óra alatt már több százan aláírták, a kezdeményezők pedig felvették a kapcsolatot a kereskedőkkel, hogy személyesen is tárgyaljanak az ügyről. A felhívásra egyelőre a Leroy Merlin válaszolt, amely közölte: tudomásul vették a kérést, és hamarosan döntést hoznak. Az európai előírások nemcsak a törvénytelen fakitermelést, hanem az illegálisan kivágott fából készült termékek forgalmazását is büntetik.

A Kovászna megyei civil szervezetek június végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tájékoztatása szerint visszavonták a Schweighofer tanúsítványát.

(szekelyhon.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?