Svájci erdőmester oktatja a székelyföldi favágókat (+VIDEÓ)

szekely_favagokNemzetközi szaktekintélynek számító erdőmester oktatja két héten át az oroszhegyi favágókat. Luigi Frigerio mester először jár Hargita megyében, Székelyföldön viszont visszatérő vendégnek számít, hisz a Mikes gróf család, no meg egy svájci település, Celerina önkormányzatának jóvoltából már ötödik éve tanítja a Kovászna megyei favágókat. A két hetes oroszhegyi képzésen is a modern technikák és eszközök használata mellett a munka- és erdővédelmi szabályokra esik a hangsúly.

Úttalan utakon érkezünk Oroszhegy és Varság határára, a sűrű erdőbe érve kénytelenek vagyunk gyalog folytatni az utat. A gyors bakancscsere után, a munkavédelmi kiegészítők sem maradnak el, ahogy errefelé mondják, láthatósági mellénnyel és védősisakkal a kezünkben vágunk neki az erdei képzés felé vezető meredek csapásnak.

A négy éve megalakult Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdák Szövetségének az érdek- és erdővédelem mellett az a legfőbb célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegye az erdőkitermelést Székelyföldön is. A két hetes oroszhegyi szakképzésen három tucatnyi helyi favágó vesz részt. Luigi mestert háromszéki tanítványai segítik, közülük többen Svájcban is együtt dolgoztak vele.

A vágásra kiszemelt fa kikötése után, a megszabott döntési iránynak megfelelően ékeket vágnak a törzsbe, a csörlőkre erősített fémhuzal pedig nemcsak a fa döntésénél segíti, de az útját is szabályozza.

szekely_favagok

Luigi mester szerint hosszasan lehetne sorolni a svájci és az erdélyi erdőkitermelés közti különbségeket, az erdők összetételétől, jellegzetességeitől kezdve a gazdaságosságon át a felszerelésekig. Itt lovasszekérrel közelítik meg az elérhetetlen területeket, Svájcban helikopterrel, csak hogy egy példát említsünk.

Az oroszhegyi favágók a közeljövőben két hétig Svájcban bővíthetik majd tudásukat, a székelyföldi képzéssorozatot pedig, a tervek szerint, jövőre is megszervezik.

(erdelyinimrod.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?