1600 hektárnyi területet érint a fagykár a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél

Fagykár az Egererdő Zrt. területén - Fotó: Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet Facebook oldal

A szeszélyes, olykor igencsak szélsőséges időjárás érzékenyen hatott a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatban lévő erdőfelújításaira: az április végi, május eleji fagyok csaknem , elsősorban a természeti hatásoknak jobban kitett, fiatalabb csemetéket és a magoncokat károsítva. A kár jelentős többletmunkát és pluszköltségeket jelent az erdőgazdaságnak.

Kapcsolódó cikkünk:
Hatalmas a fagykár az erdőkben és az erdészeti csemetetermelőknél is – Erdő-Mező Körkép

Az utóbbi hetek változékony időjárása egyszer napsütéssel és szárazsággal, másszor pedig égszakadással, vagy akár fagypont alá süllyedő hőmérsékletingadozásokkal tett próbára mindenkit. Az egyetlen állandó a folyamatos változás volt. A szélsőséges időjárás komolyabb hatást gyakorolhat az erdőterületekre, egyrészt a sajátos mikroklimatikus viszonyokból (pl. a nagyobb sűrűségű hideg levegőt „összegyűjtő” fagyzugok), másrészt a várositól eltérő tengerszint feletti magasságból fakadóan. A klímaváltozás a mi, mérsékelt éghajlatunkon is komplex szakmai megoldásokat kíván, hogy hosszútávon erdeink – fafajösszetételük és szerkezetük alapján is – ellenállóbbak legyenek.

A Pilisi Parkerdő Zrt-nél a klímaváltozás egyre drasztikusabb hatásai ellen többek között örökerdő-gazdálkodással, fafajcserés erdőátalakítással, a biodiverzitás minél nagyobb fokú megőrzésével, továbbá erdő-, illetve talajlaboratóriummal veszik fel a harcot. A természet erejével azonban – miként azt a 2014. decemberi jégkár hatalmas katasztrófája is bizonyította – az erdész szakemberek gondos, több évtizedre előre történő tervezése sem mindig tud dacolni.

Az alábbiakban erdészetekre bontva gyűjtöttük össze az április végi, május eleji fagykár legjellemzőbb pusztítási formáit.

Valkói Erdészet
A Valkói Erdészetnél 132 erdőrészletből, összesen csaknem 636 hektárról jelentettek különböző mértékű fagykárt – ez a Pilisi Parkerdő Zrt. fagykár által leginkább érintett erdészete. Főképp az akác felújítások szenvedtek a késői fagytól, de a hideg megcsípte a cserek és a tölgyek leveleit is. Korban főként a fiatalabb egyedeket érintette (akácnál 1-5 év, egyéb fajnál 1-10 év), de egyes mélyebb területeken az idősebb állományok friss hajtásai is lefagytak.

Budapesti Erdészet
A Budapesti Erdészetnél a hazai nyár és a cser mellett leginkább az akác károsodott: a pesti oldalon a fagy 2-300 hektáron érintette az akácállományokat. A fiatal egyedeknél, csemetéknél a tavaszi növekedési veszteség – hiszen így kevésbé lesznek erősek, ellenállóak –, illetve az ezzel járó ápolási munkák megszaporodása okozhatja a legnagyobb problémát.

Bajnai Erdészet
Az erdőfelújításokban keletkező kár összmennyisége mintegy 100 hektár körül mozog, melynek java része minőségi kár. Az 5 évnél fiatalabb akácosokat, ill. az 1-3 éves tölgyeseket érintette érzékenyen, illetve néhány hektáron a fekete diós állományokat is. Az őszi makkvetések azonban komolyan sérültek, a végvágást követő, mesterséges felújítások cser-makkvetései pont ebben az időszakban csíráznak, bújnak ki a földből. A 12 hektárnyi cser első kivitelnek sajnos csaknem a fele megfagyott.
A völgyekben kelő, 2-5 cm-es magoncok is elfagytak. Ez azért különösen nagy probléma, mert a többéves csemetékkel ellentétben ezek vélhetően nem heverik ki a fagyást, emiatt ezt a szóban forgó 5-6 hektárt minden bizonnyal újra kell vetni.

Pilisszentkereszti Erdészet
Pilisszentkereszti Erdészetnél az áprilisi fagykár hozzávetőlegesen 93 hektáros erdőfelújítást érintett, amely miatt a kocsánytalan tölgy csemeték idei hajtása és levele elhalt.

Pilismaróti Erdészet
A Pilismaróti Erdészet 228 hektár folyamatban lévő erdősítésből jelentett fagykárt, ami főleg a csemeték hajtásait és leveleit érintette. Az érintett fafajok zömében kocsánytalan tölgy, egy kis területen pedig cser.

Budakeszi Erdészet
A Budakeszi Erdészet területén becslések szerint 300 hektárnyi erdőterületet érintett a fagykár, a kárfelmérés jelenleg is zajlik.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?