Sopron Spring 2016 – Külföldi erdész hallgatók jártak Sopronban

sopron_spring_3Újabb érdekes szakmai beszámolót kaptunk az IFSA LC Hungary nemzetközi erdészdiák szervezet magyar tagjaitól. Ezúttal a magyar erdőmérnök hallgatók látták vendégül az Egyesület Államokból, Csehországból, Olaszországból és számos más helyről érkezett társaikat. Sopron környékén mutatták be nekik a hazai hagyományokat, erdőket és persze ételeket, italokat. Ahogy eddig is, az Erdő-Mező ezúttal is nagy örömmel teszi közzé a fiatalok élménybeszámolóját.

Sopron Spring 2016

Az IFSA LC Hungary nemzetközi erdészdiák szervezete 2016 április 21.-24. között rendezte meg első szezonális találkozóját, a Sopron Spring-et. A találkozónak hatalmas sikere volt az ideérkező nyolc ország diákjai között, és felbecsülhetetlen tapasztalatokat adott a szervező csapatnak.

A négynapos rendezvény lehetőséget adott, hogy a résztvevők betekintést kapjanak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának működésébe, intézeteinek projektjeibe, fő stratégiai rendszerébe. Mindemellett terepi és, kulturális programok tarkították a hétvégét.

Csehországból, az Egyesült Államokból, Finnországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Szlovákiából érkeztek diákok a csütörtöki találkozóra, amelynek első napján ismerkedő estet tartottunk, ami közben a vendégek máris belekóstolhattak hazánk konyhájának specialitásaiba.

1. kép: Sopron Spring résztvevők

1. kép: Sopron Spring résztvevők

A pénteki nap reggelén az Erdőmérnöki Kar dékánja, Prof. Dr. Lakatos Ferenc úr nyitotta meg a rendezvényt a Ligneumban, majd a szervezők ismertették a hétvége programját.

Az első nap délelőttje az Almamateré volt, az intézetekkel a középpontban. Meglátogattuk a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani intézetet Prof. Dr. Náhlik András, és Tari Tamás egyetemi tanárok irányításával, a Növénytani és Természetvédelmi Intézetet Dr. habil. Csiszár Ágnessel, és a Fizika és Elektrotechnikai Intézetet Dr. Dívós Ferenc vezetésével.

2. kép: Az Almamater előtt

2. kép: Az Almamater előtt

Az intézetek meglátogatása során többek között a GPS telemetriás rendszerekről, a botanikus kertünk történetéről, fajösszetételéről, a Fakopp rendszeréről kaphattak információt a résztvevők, miközben közvetlen hangulat alakult ki az előadók, és a diákok között.

Késő délután a Fertő Hanság Nemzeti Parkhoz látogattunk el, ahol több órás kenus túravezetést tettünk a Fertő-tavon, miközben a tó élővilágával, érdekességeivel is megismerkedhettünk. A hétvége talán legjobban várt, és legérdekesebb pontja volt ez a túra, amit sikerült ,,szárazon” megúsznunk, leszámítva a másnapi izomlázat. A kellően elfáradt társaság újult erővel vetette bele magát a nemzetközi estbe, ahol ízelítőt kaptunk a fent említett országok ételeiből, italaiból, hagyományaiból, szokásaiból.

A szombat délelőtt az Erdészeti Múzeum meglátogatásával telt, és bátran állíthatom, hogy a Selmeci hagyományok, az egyenruhák messze a legtöbb figyelmet kapták a résztvevőktől. Az időjárás kegyes volt hozzánk, így túrát tettünk a soproni hegyvidéken, és az ebédet gyönyörű tavaszi időben fogyaszthattuk el a természetben.

3. kép: Az Erdészeti Múzeumban

3. kép: Az Erdészeti Múzeumban

Kora délután elkezdődtek a szervezett szakmai programok, minek során a Bükkös meteorológiai állomásra, és a Roth-féle szálaló erdőhöz kalauzoltak el kísérőink a Környezet- és Földtudományi Intézettől és az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézettől. A fáradtságos programsorozat zárásaként borkóstolón, és magyaros vacsorán vettünk részt Sopronban, aminek magas színvonala mintegy megkoronázta a Sopron Spring-et, és hatalmas sikert aratott.

Az újjáalakult IFSA LC Hungary szervezetnek ez volt az első találkozója, ami bár sok-sok munkával, és elhivatottsággal járt a szervezők részéről, de kétségtelenül mindenkinél sikert aratott, és lelkesedést adott nekünk, hogy a jövőben további rendezvényeket szervezzünk, bővítsük a saját, és az egyetem nemzetközi kapcsolatait mindamellett, hogy szakmailag, és emberileg fejlődjünk. Véleményem szerint ezek a találkozók a legjobb színteret adják nekünk, hogy igazán felkészülten lépjünk be majdan a munka világába, és válhassunk olyan erdőmérnökké, akinek látásköre kitágult, és képes követni a fejlődő világ újdonságait, akár az erdészetben, akár a való életben.

4. kép: Az Alma ,,Mater”

4. kép: Az Alma ,,Mater”

Hatalmas köszönettel tartozunk azoknak, akik pénzügyileg, programokkal, vagy azok lebonyolításában segítettek nekünk. Nélkülük biztosan nem sikerülhetett volna ilyen színvonalasra a találkozónk.

Külön köszönet:
Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar
Bakonyerdő Zrt.
DALERD Zrt.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Gledicia Kft.
Gyulaj Zrt.
KUHN Rakodógép Kft.
SEFAG Zrt.
STIHL
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Deák István György
IFSA LC HUNGARY

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?