Muflonokra vadásznak a komlóskai farkasok

farkasnyomTovábbra is a Komlóska környéki erdőkben élnek azok a farkasok, amelyek másfél hónapja egy bárányt zsákmányoltak.

Korábban egy elcsatangolt bárány tetemére találtak egy állattartó teleptől nem messze, Komlóska külterületén. A nyomok alapján a szakemberek farkastámadásra gyanakodtak, méghozzá négy egyedet gyanítottak, egy nagyobbat és három kisebbet.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a helyszínen ürülékmintákat gyűjtöttek, és a genetikai vizsgálatok alapján nem csupán az állatok nemét tudják majd megmondani, de a korukat is. Ennek eredményéről azonban a nemzeti parkban még nem tudtak beszámolni.

Haluska István, a komlóskai Tölgyesbérc Erdőgazdálkodási Szövetkezet vezetője a bárány teteménél is járt, most azt mondta, nem kérdés, hogy farkasokról van szó. Az állatokat ugyan továbbra sem látta senki, azonban a nyomok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a falka a környéken maradt, sőt a vezető szerint valószínűsíthető, hogy ott fialtak le és a kölyköket is ott fogják felnevelni.

Muflontetemek

Ürüléket ugyanis továbbra is találnak, ahogy muflontetemeket, maradványokat is, ami jelzi, merre vadásznak.

– Mint erdész és mint a szövetkezet vezetője, továbbra is aggódom a farkasok megjelenésétől, és attól, hogy ez milyen hatással lehet az itt élő emberekre. De mint vadászember is látom a kárát a dolognak, hiszen veszélybe kerültek a muflonok, de a vadászatok is tervezhetetlenné váltak azzal, hogy a falka is ezen a területen keresi a zsákmányát – mondja Haluska István.

Hozzáteszi, a környéken élők sem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet, a nemzeti park azonban ígérete szerint minden segítséget megad, így egy tájékoztató fórumot is ígértek, amelyen minden kérdésre választ adnak a szakembereik. A szövetkezet egyelőre nem sokat tehet, hiszen a védett állatok elleni védekezésnek korlátozottak a lehetőségei, jogszabályilag nincs hozzá megfelelő háttér.

(mon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?