A bátaszéki molyhos tölgy lehet az idei év legszebb európai fája

bataszek_molyhostolgyBátaszék legöregebb fája, a település büszkesége a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy. Bátaszék Tolna megye délkeleti részén a Dunát kísérő ártér és a Mecsekhez kapcsolódó szőlővel beültetett dombvidék vonulata között helyezkedik, a Szeged-Bátaszék és a Szekszárd-Mohács főközlekedési utak kereszteződésében. A Mecsek keleti dombságához tartozik az a szőlőhegy, amely élőhelyet ad a 300 – 400 évesre becsült tölgynek.

Az öreg molyhos tölgy a Bátaszék feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak, ne tudjon többé ártani a török veszedelem, se tűzvész, se a jégkár, se világháború. Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden naptári év május 25-én Orbán napján megmozdul a város apraja nagyja. Az óvodások, a kisiskolások, a gimnazisták, a katolikus hívők, a természet és a mezőgazdaság tisztelői, azaz mindenki szívesen eleveníti fel a hagyományt, mely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

Az Európai Év Fája megmérettetés célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét. A versenyben nem csupán a fák szépsége, mérete vagy kora számít, hanem olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségnek, találkozási pontot kínálnak, vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A versenybe 15 érdekes történet és figyelemre méltó a fa került. Belgiumból, Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Anglia, Észtországból, Franciaországból, Németországból, Magyarországról, Írországból, Észak-Írországból, Lengyelországból, Skóciából, Spanyolországból, Szlovákiából és Walesből neveztek.

A szavazatokat február 29-ig lehet leadni az Európa Év Fája 2016 oldalán.

(Forrás: Ökotárs Alapítvány, Országos Erdészeti Egyesület)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?