Megnyílt az AGROmashEXPO – Tavaly több mint 100 milliárd forintért vettek mezőgazdasági gépeket a gazdák

agromash_01_27Tavaly a gazdálkodók több mint 100 milliárd forintért vásároltak mezőgazdasági gépeket – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten a Hungexpo vásárközpontban, az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow megnyitóján.

Folyamatosan frissülő képgaléria >>>

Fazekas Sándor közölte, az előzetes összesítés azt mutatja, hogy a múlt évi gépforgalom meghaladja majd az előző évekét. Elmondta azt is, hogy a belpiaci folyamatok többéves összehasonlításban kedvezőek, a magyar mezőgazdasági gépgyártás 2015-ben megőrizte a 2014-ben elért bővülését, a belföldi értékesítést 2 százalékkal növelni tudta.

A miniszter ismertette: a magyar mezőgazdasági gépgyártás továbbra is nettó exportőr, termelési értékének több mint 80 százalékát a kivitel adja. Tavaly az export értéke mintegy 470 millió euró volt. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy az idei expo és a show az ágazat teljesítménye mellett bemutatja a lehetőségeket is, amelyekkel élniük kell a gazdálkodóknak.

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár a megnyitón

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár a megnyitón

Az idei mezőgép-szakkiállításon 350 cég mutatkozik be, ezek a cégek felvonultatják a világ szinte teljes kínálatát. Fazekas Sándor jelezte: a gazdálkodók tájékozódásának támogatására a rendezvényen gazdafórum-sátrat működtet a szaktárca a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen, ahol szakmai konferenciákra és más fórumokra várják az érdeklődőket.

A tárcavezető elmondta: arra számít, hogy az idén az ágazat szereplői fel tudják használni a rendelkezésre álló összes agrár- és vidékfejlesztési forrást. Jelezte, hogy ennek érdekében a területalapú támogatások egy jelentős részét már kifizették, illetve a kifizetés folyamatos. A miniszter hozzátette: reméli, hogy a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programban szereplő ide vonatkozó kötelezettségeit tudja teljesíteni. Jogos elvárás ugyanis a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi pályázatok a lehető leggyorsabban jelenjenek meg.

Az albertirsai Pipacs Vadászkürt Egyesület két tagja

Az albertirsai Pipacs Vadászkürt Egyesület két tagja

Fazekas Sándor fontosnak mondta, hogy az ágazat működéséhez szükséges hitelezési háttér rendelkezésre álljon. A Magyar Nemzeti Bank által működtetett beruházási hitel kifejezetten eredményes – jelentette ki az agrárminiszter. Emlékeztetett: januárban elindult az ágazatban a nagysikerű program harmadik szakasza két 300 milliárd forintos keretösszeggel.

A felmérések szerint a gazdák 90 százaléka tervez fejlesztéseket, és a gazdák kétharmada gépet szeretne vásárolni – mondta el a tárcavezető. Szintén az optimista jövőképre utal, hogy a gazdák 60 százaléka földet is kíván venni – vélekedett Fazekas Sándor.

A JG-Max Bt. standja Maxwald és Posch gépekkel

A JG-Max Bt. standja Maxwald és Posch gépekkel

Az agrárminiszter az MTI kérdésére tájékoztatott arról, hogy a mongóliai tárgyalások eredményeként egy kötött segély-hitelprogram keretében megújul egy helyi biokombinát, ami állati felhasználású gyógyszereket állít elő. Nagy lehetőség a magyar állatigyógyszer-előállítók számára, hogy ezt a beruházást Mongóliában megvalósítsák – vélekedett, hozzátéve: Mongóliában több tízmillió jószág van.

A közép-ázsiai ország komolyan érdeklődik magyar húsfeldolgozó üzemek iránt, továbbá szarvasmarha- és sertés-mintatelepeket szeretnének létesíteni – ismertette a miniszter, aki bízik benne, hogy ezekkel a lehetőségekkel a magyar mezőgépgyártó cégek élni tudnak. Mongólia emellett a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer mintájára kívánja saját rendszerét kialakítani – tette hozzá.

Díjazottak a megnyitón

Díjazottak a megnyitón

Fazekas Sándor közölte azt is, hogy a tárcához tartozó háttérintézmények átszervezéséről nem született döntés. Felvetéseket és elképzeléseket már megfogalmaztak, ezek konkretizálására tárgyalásokat folytat a tárca – tette hozzá.

(MTI; Fotók: Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?