Rittlinger Róbert a Mecsekerdő Zrt. legjobb fakitermelője

dontesi_trening_mecsekerdo_2A téli munkák szakmai támogatására – több év kihagyás után – fadöntési tréninget szervezett a Mecsekerdő Zrt. az erdészeteinél fakitermelési munkát végző vállalkozók számára november 3-án a Zselicben. A szakmai fejlődést segítő versenyen végül Rittlinger Róbert (Pécsváradi Erdészet) lett a legjobb, míg második legeredményesebb a Bíbok Bertold – Bíró István (Sásdi Erdészet) páros, a harmadik pedig a Varga József – Buzás Mátyás páros (Szigetvári Erdészet).

Az erdészek értékes vagyonnal gazdálkodnak, nagy gonddal nevelik a fát generációkon keresztül. Mind a gazdálkodó, mind a társadalom érdeke, hogy a 100 év alatt megtermelt fa a lehető legnagyobb értéken hasznosuljon. Ezért fontos, hogy a nagyközönségben is tudatosodjon: a fakitermelés nem erdőirtás, hanem egy természeti erőforrás gondos kezelése és annak hasznosítása. Ezért azokat a szakembereket, akik a fa kitermelését végzik, folyamatosan képezni kell. A mostani döntési és darabolási tréning ezt a célt szolgálta.

dontesi_trening_mecsekerdo_3

Az elmúlt egy hónapban a Mecsekerdő Zrt. erdészeteinél dolgozó fakitermelők több helyszínen vettek részt döntési tréningen, ahol egy-egy nagy méretű fa szabályos kidöntése volt a feladatuk. A tréning egyben verseny is, az erdészeti fordulókon legjobban szereplő döntőpárok bejutottak az erdőgazdasági szintű döntőbe, amelyet november 3-án tartottak a Szigetvári Erdészethez tartozó Sasréten. Itt a fadöntés mellett a fakitermelő világbajnokság versenyszámai közül kiválasztott két versenyszámban mérték össze tudásukat a favágók.

dontesi_trening_mecsekerdo_2

A lánckímélő darabolásban két db, mintegy 35 cm átmérőjű rönkről 3-8 cm vastagságú korongokat kellett – időre – minél teljesebben levágni úgy, hogy a rönkök alatti padlót a fűrészlánccal nem lehetett érinteni. A versenyző a vágás helyén nem láthatta a padlót, mert az a rönk mindkét oldalán 20 cm széles, 3 cm vastagságú vizes fűrészporral volt borítva. A kombinált darabolás versenyszámban pedig két 35 cm átmérőjű rönkről 3-8 cm vastagságú korongokat kellett levágni úgy, hogy először alulról indított vágással a rönk középvonalán felfestett csíkokig, majd fölülről indított vágással a már bevágott részig jut el a versenyző, amíg a korong a földre nem esik. A versenyszámokat a szabályos felszerelés, a biztonságos munkavégzés és a szakszerűség alapján is értékelték a versenybírók.

„A versenyzőkön látszott az igyekezet és a megfelelni akarás, kifejezetten jó verseny volt az idei. A tréning kitűnő lehetőség a fakitermelésben dolgozók szakmai színvonalának növelésére” – foglalták össze a rendezvény tapasztalatait a verseny szervezői.

A Mecsekerdő Zrt-nél zajlott rendezvénysorozat a fakitermelési munkakultúra megbecsülésének szól. A fakitermelés a bányászat mellett az egyik legveszélyesebb munka, ahol a tevékenységet végzők biztonsága és testi épsége a legfontosabb. Az erdőgazdaság tervezi, hogy a jövőben rendszeresen megrendezi a döntési tréninget az általa kezelt területeken dolgozó favágók számára.

dontesi_trening_mecsekerdo_1

A döntési tréningen az 1-3. helyet megszerzők értékes jutalomban részesültek.

Helyezések:
1. hely: Rittlinger Róbert, Pécsváradi Erdészet
2. hely: Bíbok Bertold – Bíró István, Sásdi Erdészet
3. hely: Varga József – Buzás Mátyás, Szigetvári Erdészet

(Mecsekerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?