Szántóföldet vásárolt, de kiderült, hogy erdő

marosi_1Nincs se pénz, se kapacitás arra, hogy a hatóságok összehangolják a földek besorolását, a művelési ág változását. A Hír TV Panaszkönyv című műsorának nyilatkozó földműves több parcellát is vett már, de kettővel ráfaragott, mert a földhivatali nyilvántartásban a telkek szántóként szerepelnek, az erdészetnél viszont erdőként. A földvásárló a bírósághoz fordult jogorvoslatért, de ott elsőfokon nem neki adtak igazat.

Marosi István a földművessel egészíti ki a nyugdíjat. Az Ózd melletti Hangonyban gazdálkodik. Több parcellát is vett már, kettővel azonban ráfaragott. A földhivatali nyilvántartásban a telkek szántóként szerepelnek, az erdészetnél viszont erdőként. Marosi István mar többször kapott felszólító levelet, hogy fásítsa be a területet, de ő nem hajlandó, mivel nem erdőt, hanem szántóföldet vásárolt.

„Valahol itt az erdészet elkövette azt az óriási nagy hibát, hogy 20 vagy valahány év alatt az ő adattárához nem módosította a földhivatali bejegyzéseket. Neki kellett volna ebbe lépni, hogy márpedig ez nem szántó, hanem erdő, vagy nem rét, hanem erdő, de az erdészet erre fütyült rá” – nyilatkozta a földműves.

Adott tehát két állami nyilvántartás, amelyek a jogszabály szerint közhitelesnek minősülnek. A földhivatali bejegyzéseket évtizedekkel ezelőtt a másik állami szervvel, az erdészettel kellett volna egyeztetni. De ez a mai napig nem történt meg. Kamera előtt is elismerték az ellentmondást.

– Ő azt látta a tulajdoni lap alapján, hogy ez szántó-legelő.
– Ez így van.
– Tehát ő nem tudott…
– Ez nem egy ritka anomália, hogy ezzel szembesülnek földvásárlók, hogy úgy vásárolnak ingatlant, hogy a tulajdoni lapon nem erdő a művelési ága…
– nyilatkozta Szabó Szilárd, a Heves megyei Erdészeti Igazgatóság osztályvezetője.

Azért nem hangolják össze a hatóságok a besorolást, a művelési ág változását, mert nincs rá se pénz, se kapacitás. Marosi Istvan a bírósághoz fordult jogorvoslatért, de ott elsőfokon elveszítette a pert.

(Hír TV)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?