Szántóföldet vásárolt, de kiderült, hogy erdő

Nincs se pénz, se kapacitás arra, hogy a hatóságok összehangolják a földek besorolását, a művelési ág változását. A Hír TV Panaszkönyv című műsorának nyilatkozó földműves több parcellát is vett már, de kettővel ráfaragott, mert a földhivatali nyilvántartásban a telkek szántóként szerepelnek, az erdészetnél viszont erdőként. A földvásárló a bírósághoz fordult jogorvoslatért, de ott elsőfokon nem neki adtak igazat.
Szántóföldet vásárolt, de kiderült, hogy erdő
Marosi István a földművessel egészíti ki a nyugdíjat. Az Ózd melletti Hangonyban gazdálkodik. Több parcellát is vett már, kettővel azonban ráfaragott. A földhivatali nyilvántartásban a telkek szántóként szerepelnek, az erdészetnél viszont erdőként. Marosi István mar többször kapott felszólító levelet, hogy fásítsa be a területet, de ő nem hajlandó, mivel nem erdőt, hanem szántóföldet vásárolt. „Valahol itt az erdészet elkövette azt az óriási nagy hibát, hogy 20 vagy valahány év alatt az ő adattárához nem módosította a földhivatali bejegyzéseket. Neki kellett volna ebbe lépni, hogy márpedig ez nem szántó, hanem erdő, vagy nem rét, hanem erdő, de az erdészet erre fütyült rá” – nyilatkozta a földműves. Adott tehát két állami nyilvántartás, amelyek a jogszabály szerint közhitelesnek minősülnek. A földhivatali bejegyzéseket évtizedekkel ezelőtt a másik állami szervvel, az erdészettel kellett volna egyeztetni. De ez a mai napig nem történt meg. Kamera előtt is elismerték az ellentmondást.
– Ő azt látta a tulajdoni lap alapján, hogy ez szántó-legelő. – Ez így van. – Tehát ő nem tudott… – Ez nem egy ritka anomália, hogy ezzel szembesülnek földvásárlók, hogy úgy vásárolnak ingatlant, hogy a tulajdoni lapon nem erdő a művelési ága… – nyilatkozta Szabó Szilárd, a Heves megyei Erdészeti Igazgatóság osztályvezetője.
Azért nem hangolják össze a hatóságok a besorolást, a művelési ág változását, mert nincs rá se pénz, se kapacitás. Marosi Istvan a bírósághoz fordult jogorvoslatért, de ott elsőfokon elveszítette a pert. (Hír TV) erdomezolike