Együttes erővel jobban tudnak hatni a törvényhozókra – Beszélgetés a Székelyföldi Vadásznapok előtt

szarvas_nagykukulloÉrdekvédelmi szervezetet hoznának létre Székelyföld vadásztársaságai október 9-én, Székelyudvarhelyen, a Székely Vadásznapok alkalmából. A cél az, hogy a Föderáció képviselje a térség vadgazdálkodóinak érdekét. A hétvégi, szejkefürdői rendezvényről, és az érdekvédelmi szervezet létrehozásáról Marmureanu-Biro Leonarddal, a „Nagyküküllő” Vadász és Horgász Egyesület igazgatójával beszélgettünk.

Erdő-Mező: Az idei Székelyföldi Vadásznapok alkalmával létrejön a Székelyföldi Vadász Egyesületek Föderációja. Milyen céllal hozzák létre?

Marmureanu-Biro Leonard: A Székelyföldi Vadásznapokon megpróbáljuk létrehozni a Székelyföldi Vadásztársaságok Föderációját azzal a céllal, hogy a Székelyföldön működő vadásztársulatoknak legyen egy közös képviselete. Az, hogy ez a Föderáció létre fog-e jönni, a pénteki alapítógyűlésen dől el, ahova több társulat vezetőségét is várjuk.

Erdő-Mező: Hány vadásztársaságot érint ez Székelyföldön?

Marmureanu-Biro Leonard: Körülbelül 45 vadásztársaságot.

Erdő-Mező: A Föderáció mennyire fogja tudni a székely vadgazdálkodók érdekeit képviselni Romániában?

Marmureanu-Biro Leonard: Pont azért próbáljuk föderációba tömöríteni a környékbeli vadásztársulatokat, hogy együttes erővel jobban tudjunk hatni a törvényhozókra, hiszen külön-külön erre nincsen sok esélyünk. Vannak olyan régión belüli problémáink, amit úgy gondoljuk, hogy együttes erővel könnyebben meg tudnánk oldani, ezáltal elősegítve a jobb helyi vadgazdálkodást. Fontosnak tartjuk ezen kívül, hogy a Föderáció tagjai szakmai téren is tudják egymást segíteni.

Marmureanu-Biro Leonard

Marmureanu-Biro Leonard

Erdő-Mező: A Föderáció vezetőségéről lehet már tudni valamit?

Marmureanu-Biro Leonard: Ez is a pénteki gyűlésen dől el közös megegyezés alapján.

Erdő-Mező: Beszéljünk egy kicsit a vadásznapról is. Idén Kovászna megye után Székelyudvarhelyen, illetve Szejkefürdőn lesz a rendezvény. Megközelítőleg hány vadászt várnak a programsorozatra?

Marmureanu-Biro Leonard: Nagyjából 500 vadászt, de mivel a szombati program nem csak nekik szól, hanem szeretnénk minél több emberrel megismertetni a vadászat és vadgazdálkodás szépségeit, így jó idő esetén 1500-2000 látogatóra számítunk.

Erdő-Mező: A helyszínválasztás minek köszönhető?

Marmureanu-Biro Leonard: Azért választottuk Szejkefürdőt, mert ideális szabadtéri rendezvények szervezésre, és közel van Székelyudvarhelyhez. A szejkefürdői területet a Székelyudvarhelyi Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala bocsátotta rendelkezésünkre mint társszervező.

Erdő-Mező: Végül, de természetesen nem utolsó sorban: mit lehet tudni a szervező „Nagyküküllő” Vadász és Horgász Sport Egyesületről?

Marmureanu-Biro Leonard: A „Nagyküküllő” Vadász-Horgász Egyesületünk 1906-ban alakult azzal a nemes céllal, hogy környékünk erdeinek, vadvizeinek és élővilágának szolgálatába álljon. Napjainkban 8 vadászterületen 12 vadászcsoportunk és egy horgászklubunk folytatja tevékenységét. Vadászterületeink 110 000 hektáron terülnek el, amelyből 32 000 hektár erdő, így Hargita megye legnagyobb vadgazdálkodási egységét alkotjuk.
Vadállományunkat tekintve jellemzően nagyvadas vadászterületeink vannak, melyeken megtalálható az apróvad is.

Köszönjük a beszélgetést, természetesen a helyszínről további információkkal is jelentkezünk majd!

A programokról bővebben IDE kattintva olvashat >>>

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?