Nő az erdőterület, de őshonos fákra lenne szükség

Készül a tűzifa sarangHáromtrillió fa van a Földön, derült ki a Yale Egyetem munkatársainak kutatásából, tehát minden emberre 420 fa jut. Az eredmény azért lepte meg a kutatókat, mert korábban ennél jóval kisebb számra – hatodára, nyolcadára – becsülték a Föld faállományát. És bár már harmadik éve csökken a kiirtott erdők összterülete, számos hely van még mindig veszélyben.

Az új eredmény azonban önmagában még semmin sem változtat. A Yale Egyetem munkatársa szavai szerint „az nem jó, vagy rossz hír a világnak, hogy előálltunk egy új számmal, ez nem azt jelenti, hogy felfedeztünk egy csomó új fát, és nem is azt, hogy találtunk sok új szenet”.

A módszertan fejlődik, és sokkal könnyebben megállapítható, hogy egy erdőterület hány fát tartalmaz, magyarázta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője. Hozzátette: ennél azonban sokkal relevánsabb adat, hogy mekkora az erdőterület, és mennyi fogyott el belőle az elmúlt időszakban.

Annak ellenére, hogy három éve folyamatosan csökken a kiirtott erdők összterülete a Földön, még így is Portugália területének kétszeresét meghaladó, fával borított felületet veszítünk el évente. A jelenlegi négymilliárd hektár három százalékkal kevesebb, mint amennyi 25 évvel ezelőtt volt. A trópusi országokban egyelőre még mindig rendkívül drámai a helyzet, miközben a mérsékelt vagy a hideg égövben az is megfigyelhető, hogy növekszik az erdővel borított területek aránya, tette hozzá Gálhidy László.

A szakértő szerint Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia van a legnagyobb veszélyben. Van, ahol marhalegelők kialakítása miatt irtják az erdőket, van, ahol a faanyag miatt vágják ki a fákat, Délkelet-Ázsiában pedig a pálmaolaj-kitermelés az oka.

Gálhidy László beszélt arról is, hogy Magyarországon például természetvédelmi szempontból egy sűrű tölgyerdő sokkal értékesebb, mint egy nyárfa- vagy fenyőültetvény, előbbiben ugyanis az állatok több búvóhelyet és táplálékot találnak, és a fák is több oxigént adnak le.

Magyarország erdőterülete hosszú ideje növekszik. A mélypont az 1910-es években volt, akkor a mainak a tizede volt az erdőterület. Az azóta megvalósult erdőtelepítés azonban elsősorban faültetvényeket hozott létre, s a jövőben a fő cél az lenne, hogy a természetes tölgyesek, bükkösök, szurdokerdők maradjanak meg és növekedjenek. A fafajpolitikában egyre inkább az őshonos erdők megtartása lenne a cél, hangoztatta a szakember.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?