A magyar erdészeti-, vadászati- és gasztronómiai kultúra nemzeti érték

vadgasztronomia_3A magyar erdészeti-, vadászati- és gasztronómiai kultúra nemzeti érték, amelyet generációk építettek fel, és azt a ma emberének kötelessége megóvni és gyarapítani – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton a Fejér megyei Soponyán, a IX. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon.

Fazekas Sándor kiemelte: Magyarország vadászati nagyhatalom, ennek ellenére az éves vadhúsfogyasztás Magyarországon mindössze 30-40 dekagramm fejenként. Úgy vélte, ilyen fesztiválokra és ehhez hasonló rendezvényekre van szükség a fogyasztás növeléséhez, a magyar vadhús kiemelkedő márkává fejlesztéséhez.

vadgasztronomia_1

A megnyitó keretében felavatták annak a világelső trófeával rendelkező őzbaknak a szobrát, amelyet 1965-ben ejtettek el Martonvásár közelében.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: az őzbak a bizonyíték arra, hogy a magyar vadgazdálkodás világra szóló csodákat képes produkálni.

A földművelésügyi miniszter megjegyezte a széles körű társadalmi vita és a törvényalkotási folyamat után hamarosan elkészül a törvénytervezet szövege.

vadgasztronomia_2

Semjén Zsolt kiemelte: a koncepció tükrözi a vadásztársadalom véleményét, valamennyi magyar vadásztársaság véleményét kikérték. A koncepciót egyeztették a magyar gazdálkodókkal, erdészetekkel, környezetvédőkkel és számtalan más szervezettel, mint a solymászoké, a hagyományőrző egyesületeké vagy a kutyatartóké.

Közölte, hogy a törvénytervezet szemléletét alapvetően az élőhelyfejlesztés gondolata határozza meg, mert abban teljes nézetazonosság van, hogy a vadállomány létszáma és minősége elsősorban az élőhelytől függ és nem a vadászattól.

A miniszterelnök-helyettes vadgazdálkodási szempontból kiemelkedőnek nevezte, hogy a vadásztársaságok haszonbérlete 20 évre emelkedik, mert egy szarvasbika golyóérettsége 10-12 év, vagyis 10 év alatt nem lehetne valódi vadgazdálkodást folytatni.

vadgasztronomia_3

Szólt arról is, hogy kialakítanak 48 olyan vadgazdálkodási körzetet, amely teljesen lefedi az ország területét és valódi ökológiai egységet képez. Ezek élén lesz egy-egy államilag fizetett fővadász, aki biztosítja a szakszerű és minőségi vadgazdálkodást – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes beszélt a 2021-ben Magyarországon megrendezésre kerülő vadászati világkiállításról is, ahol a vadászat mellett a horgászat is bemutatkozik, de lesznek kutya- és solymászbemutatók, illetve fogathajtó vb is.

Jelezte, hogy erre az alkalomra a magyar vadászati irodalom klasszikus műveit is kiadják, valamint 25 milliárd forintból a budapesti állatkert a világ egyik legmodernebb állatkertjévé válik addigra.

vadgasztronomia_4

L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a vadászat hagyomány, a vadászat kultúra. Mióta a magyarság a Kárpát-medencében él, azóta a népművészetben, az akadémikus művészetben jelen van a tárgyiasuló képi világ, amit a vadászat jelent – mondta.

Megemlítette, hogy az őzbak szobrának alkotója Bíró Lajos szobrászművész, aki rendkívül érzékenyen képes állatokat ábrázolni. Fejér megyében két alkotása volt látható eddig: az agárdi irodalmi emlékfal egyik domborműve és Iszkaszentgyörgyön Amadé László barokk költő, politikus és katona bronz mellszobra.

Közölte, hogy a kormánynak nagy tervei annak Soponyán: a múlt héten 33 milliárdos keretösszeggel elindított Nemzeti Kastélyprogam keretében felújítják a helyi Zichy-kastélyt, ahol Semjén Zsolt javaslatára a mezőföli vadászati hagyományokat bemutató kiállítás is helyet kap.

vadgasztronomia_5

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, hogy Magyarország a dámszarvas trófeák tekintetében a világranglista első 50 helyéből harmincat birtokol, a gímszarvasokhoz hasonlóan pedig az első tízből ötöt. Az őztrófeák között a világ 50 legnagyobbjából 16 magyar, az első tízben hat található.

Az 1965-ben elejtett martonvásári őzbak trófeája 766,5 gramm súlyú volt és 228,68 pontjával világrekordnak számított. Világelsőségét 1983-ig tartotta meg, azóta egy svédországi baké az első hely.

(kormany.hu – Fotó: Francz Ilona)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?