Forest Romania 2015 – Növekszik az igény az aprítógépek és a forwarderek iránt Romániában

Románia erdei területeinek többsége meredek, a legáltalánosabb géptípusok a vonszolók - A képen egy Noe NF 140 látható. (Fotó: Alser Forest)Az Alser Forest SRL egyike a legkomolyabb romániai erdészeti gép- és technológiai beszállítóknak. A cég alapítója, Albert Serban, nemzetközi erdészeti tanácsadóként kezdte, méghozzá nemzetközi szinten. 2008 óta az Alser Forest modern kitermelési technológiai megoldásokat értékesít a román piacon. Ma a vállalat jól ismert nemzetközi márkákat kínál, mint például a Komatsu, a Noe és a Kesla. A cég kiállít a Forest Romania 2015 szakkiállításon is, ehhez kapcsolódva Sorin Solomonean értékesítési és marketing menedzser beszélt arról, hogy mi a véleménye a jelenlegi piaci trendekről és a közelgő eseményről.

„Világos trend látható a vállalkozók között. Egyre inkább a professzionális technológia felé mozdultak el” – mondta Solomonean. „A cégek egy csoportja hosszútávon gondolkodik, és sokkal teljesebb megközelítésben tekint a gazdaságra és a termelésre.  Ezek a cégek egyre több előnyt realizálnak az új erdészeti technológia alkalmazásának helyes megértéséből, figyelembe véve a sajátos romániai feltételeket”.

„Ez a csoport alkotja a legfőbb ügyfélbázisunkat, és folyamatosan figyeljük is őket” – folytatta. „Ma ez körülbelül 50 céget jelent, de a számuk egyre növekszik. A legkisebb vállalkozók közül sokan eltűnnek az új technológiákon és a megfelelő üzletfejlesztési stratégiákon alapuló fenntartható szemlélet hiánya miatt. A professzionális gépek használatára jó példája, hogy az az ügyfél, aki korábban vásárolt egy új, német Noe vonszolót, néhány évvel később egy másik, új Noe gépre cserélte a régit, mivel a befektetése megtérült a megnövekedett termelékenység révén”.

Alser a német vonszolót gyártó Noe vállalat romániai viszonteladója - A képen egy NF 140 óriási bükk törzseket vonszol a lejtőn. (Fotó: Alser Forest)

Alser a német vonszolót gyártó Noe vállalat romániai viszonteladója – A képen egy NF 140 óriási bükk törzseket vonszol a lejtőn. (Fotó: Alser Forest)

Nincs egyedüli megoldás

Solomonean szerint számos különböző technológiai koncepció áll rendelkezésre. Mindnek megvan a maga erőssége a különböző feltételeknek megfelelően, amelyekkel az egyes cégeknek szembe kell nézniük. Értékesítési és marketing menedzserként az ő munkája több mint egy tanácsadóé, aki azt állítja, hogy megtalálja az optimális megoldást, amely szinte minden egyes ügyfél esetében egyedi.

„Románia tipikusan a vonszolók piaca, és ez bizonyosan így is marad a belátható jövőben” – magyarázta. „De ez nem jelenti azt, hogy egy kombinációs technológia, például a vonszoló és a forwarder együttes használata ne lehetne még sokkal hatékonyabb. A forwarderek verhetetlenek a nagyobb szállítási távolságokon. Románia hegyvidékein az átlagos szállítási távolság a fő szállító utakon nagyjából 1,5 km. Amennyiben ez a távolság 2 km vagy több, akkor a forwarderek nyújtják messze a leggazdaságosabb megoldást. A forwarderek további sajátossága, hogy kisebb talajkárosító hatással rendelkeznek, és tisztább faanyagot biztosítanak, amely értékes a fűrészüzemek számára”.

A forwarderek verhetetlenek a nagyobb szállítási távolságokon - A képen egy Komatsu 840 látható rakodás közben. (Fotó: Alser Forest)

A forwarderek verhetetlenek a nagyobb szállítási távolságokon – A képen egy Komatsu 840 látható rakodás közben. (Fotó: Alser Forest)

Növekvő kereslet a biomassza iránt

Tisztán érzékelhető azonban egy másik piaci trend is mind az Alser Forest cégnél, mind pedig az erdészeti szakkiállításon: a biomassza iránti növekvő igény. Az aprítógépek értékesítése jól halad és a legtöbb vezető nemzetközi márka képviselteti magát a Forest Romania vásáron. Solomonean elmondta, hogy a vásárlói közül néhányan tesztelnek egy érdekes forwarder + aprító kombinációs technológiát.

„Különösen a vastagabb törzsű bükkösökben sok biomassza marad vissza, miután a fűrészelt anyagot eltávolítják. Ez egy olyan forwarder, amely képes az ágak és a korona lerakodási helyig történő elszállítására és helyszíni levágására anélkül, hogy az anyagot talajjal és murvával szennyeznénk”.

A következő lépés a különböző tömörítési megoldások vizsgálata, hogy miképp lehet a forwarder rakodóterét tovább növelni – mondta Solomonean. Egy másik típusú kombinációs technológia a faanyag lehozásához a legmeredekebb területekről a kötélpályák alkalmazása, majd ezután a forwarder vagy egy vonszoló segítségével történő közelítés.

Románia erdei területeinek többsége meredek, a legáltalánosabb géptípusok a vonszolók - A képen egy Noe NF 140 látható. (Fotó: Alser Forest)

Románia erdei területeinek többsége meredek, a legáltalánosabb géptípusok a vonszolók – A képen egy Noe NF 140 látható. (Fotó: Alser Forest)

Harvester bemutató a Forest Romania szakkiállításon

Az Alser Forest a Forest Romania legnagyobb kiállítója. „Nagy szabadtéri standdal leszünk jelen, ahol találkozhatunk a vásárlókkal, és kiállíthatjuk a termékeink legtöbbjét, többek között az aprítógépeinket különböző méretekben” – mondta Solomonean. Hozzátette: „továbbá az erdőben, egy dupla méretű bemutató területtel is rendelkezünk. Itt egy Komatsu harvester, egy Komatsu forwarder és egy Noe vonszoló áll majd munkába”.

Az Alser Forest számára nagyon fontos, hogy sok más cég között állíthatja ki a termékeit a Forest Romania rendezvényen.  „Számunkra a fakitermelési bemutatók lesznek a legfontosabb elemei a szakkiállításnak. A vásárlóknak alkalmuk lesz a romániai körülmények között megtekinteni technológiáinkat” – vonta le a következtetést Solomonean.

agrar_forditoFordította:
Kocsi István, mezőgazdasági szakfordító
www.kocsiistvan.webs.com
kocsiistvan@freemail.hu

Forrás: http://www.elmia.se/en/forestromania/For-press/News-from-Forest-Romania/Experienced-machinery-supplier-predicts-a-strong-market-for-combo-systems-and-chippers/

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?