Bajorország növekvő szúkárra figyelmeztet

thuringenforst_niklasA Niklas vihar ellenére eddig a bajor erdőkben a szú egy kevésbé jelentős téma és probléma volt, még akkor is, ha a napilapok folyamatosan a falra festették az ördögöt. Most azonban a bajor Földművelésügyi Minisztérium is növekvő szúkár-veszélyre figyelmeztet.

A tartós nyári hőség ismét megnövelte a szúkár esélyét. Az elkövetkezendő hetekben egész Bajorországban nagyobb méretű szúkárra lehet számítani az erdőkben. Helmut Brunner erdészeti miniszter szerint kiemelten veszélyeztetettek a Niklas orkán által érintett erdőségek, de azon területek is, amelyek a korábbi években szúkárosítottak voltak, valamint a napos peremterületek is.

Ajánlott a gyakori ellenőrzés, illetve a kidőlt fák mielőbbi feldolgozása. A jelentős országos erdőtűz-veszély miatt a szúkár elleni védekezésnél keletkező gallyakat és lombot semmiképp nem szabad elégetni, azokat ki kell szállítani az erdőből, vagy le kell aprítani.

Részletes információkat a szúval kapcsolatban, illetve egy egész Bajorországra kiterjedő áttekintést az aktuális veszélyhelyzetről a www.borkenkaefer.org honlapon találnak.

Eredeti forrás: www.ihb.de

Fordította:
Hasulyó Péter
angol-német szaktolmács, szakfordító
hasulyo.p@gmail.com
www.hasulyopeter.hu

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?