Első alkalommal versenyezhetnek a magyar faápolók – Interjú az I. Faápoló Magyar Bajnokságról

lajko_bendeguz_clSzeptember 11. és 13. között Szegeden rendezik meg az I. Faápoló Magyar Bajnokságot, amely a szakma szempontjából történelmi eseménynek tekinthető. A rendezvény célja, hogy a hazai faápolók még képzettebbek legyenek. A megmérettetésről Lajkó Bendegúz főszervezővel beszélgettünk, aki januárban már egyszer adott interjút az Erdő-Mezőnek. Akkor magáról és a faápoló szakma hazai helyzetéről, terveiről mesélt. Ezúttal azonban az I. Faápoló Magyar Bajnokságról kérdeztük.

 A FAÁPOLÓ MAGYAR BAJNOKSÁG HIVATALOS MÉDIATÁMOGATÓJA AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE ÉS MAGAZIN!

———————–
Kapcsolódó cikkünk:
Az egész magyar faápolás reformra szorul – Interjú Lajkó Bendegúzzal
———————–

Erdő-Mező: Idén először rendezitek meg a Faápoló Magyar Bajnokságot. Mik a legfontosabb információk a versenyről?

Lajkó Bendegúz: Igen, először rendezek ilyen versenyt. 2015. szeptember 11. és 13. között Szegeden az Erzsébet liget – Játékok kertje lesz a helyszín. Ez a városi liget egy elkerített kis parkja, szép öreg tölgyekkel. A versenyzőknek már pénteken meg kell érkezniük, de maga a verseny csak szombat reggel kezdődik.

Erdő-Mező: A verseny a közönség számára is nyitott lesz? Bárki megnézheti, hogyan dolgoztok több méter magasban?

Lajkó Bendegúz: Abszolút! Olyannyira, hogy az egész verseny egy családi- és egészségnap részeként zajlik majd. Ebből kifolyólag reményeink szerint rengeteg ember lesz ott, hiszen a miénken kívül még sok más program is várja az érdeklődőket.

Erdő-Mező: Kiket vártok a bajnokságra, mekkora lesz a mezőny?

Lajkó Bendegúz: Olyan favágó, alpinista, faápoló embereket várunk, akik szívesen megismernék a szakmában dolgozókat, akik fejlesztenék, és összemérnék tudásukat. Az előzetes jelentkezések alapján nagyon komoly létszám ígérkezik. Ráadásul meghívtam több külföldi versenyző barátomat is, akik reményeim szerint feldobják majd a hangulatot, és új irányt is mutatnak a szakmának.

lajko_bendeguz_1

Erdő-Mező: Hogyan áll össze a bajnokság három napja?

Lajkó Bendegúz: A versenyzőknek már 11-én, pénteken elkezdődik a program egy felszerelés-ellenőrzéssel, majd a pályák bejárásával, bemutatásával. 12-én, szombaton reggel aztán kezdetét veszi a selejtező. Innen az 5 legtöbb pontot elérő faápoló jut be a vasárnapi döntőbe.

Erdő-Mező: Milyen feladatokat kell teljesítenie a versenyzőknek?

Lajkó Bendegúz: A verseny a nemzetközi normát követve öt versenyszámból áll össze. Ezek a következők: társmentés, imitált munkamászás, footlock, gyorsmászás és dobózsinór használat. A döntőbe jutóknak már csak egy feladatuk lesz, de ez lényegében mind az öt selejtező számot ötvözi. Ide izoláltan érkeznek a versenyzők, nem láthatják majd egymást.

Erdő-Mező: Egy ilyen tevékenységnél, versenynél, gondolom, hogy elsődleges a biztonság…

Lajkó Bendegúz: Jól gondolod! Ezért is kell minden felszerelést még a versenyt megelőzően leellenőrizni. Amennyiben a főbíró valamit nem tart biztonságosnak, annak a felszerelésnek a használatát megtilthatja. Van olyan állomás a versenyen, ahol a felszerelés használatát is be kell mutatni. Több bíró is figyelni fog a versenyzőkre fán és földön egyaránt. Már a versenyszabályzatban is rögzítve lettek a versenyen tiltott eszközök, és összeállítások.

Erdő-Mező: Miért fontos, hogy legyen egy hazai bajnokság? Mit jelent ez a hazai faápoló szakmának?

Lajkó Bendegúz: Elérkezettnek látom az időt, hogy közelítsünk a nemzetközi színvonalhoz, és ehhez a versenyeken át vezet az út. Sokan lehet, hogy úgy gondolják, hogy a verseny és a munka között nagy a különbség, de szerintem ezek az emberek rosszul látják. A mindennapi munkához épp úgy hozzátartozik a tréning, mint a versenyzéshez. Nagyon sok emberrel jó kapcsolatom alakult ki, és úgy gondolom, az, hogy megismerjük egymást, csak erősítheti a szakmánkat. Mindenképpen segít eltávolodni, leválni az ipari alpintechnikáról (Ennek fontosságáról Lajkó Bendegúz korábbi interjúnkban beszélt >>>).

lajko_bendeguz_arc

Erdő-Mező: Kik támogatják az eseményt?

Lajkó Bendegúz: Szerencsére sokan fantáziát láttak a kezdeményezésemben, így szponzorokkal is jól állunk. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. biztosítja számunkra a helyszínt, minden szükséges hozzávalóval. A verseny szponzorai a GRUBE Kft., a STIHL, a PETZL, az EXPLO, és a TEUFELBERGER, melyek nagyon sok és értékes nyereményt biztosítanak a versenyzőknek. Médiatámogatóink az Erdő-Mező Online és Magazin valamint a Fatáj online.

Erdő-Mező: A szeptemberre meghirdetett versenyhez képest mi az elképzelés a következő években? Egyfordulós országos verseny marad, vagy elképzelhető, hogy évente akár több forduló is legyen különböző helyszíneken?

Lajkó Bendegúz: A jövő évre ugyanezen a helyszínen tervezünk egy versenyt, amelyet egy „extrém” nappal egybekötve tartanánk meg. Az Országos Bajnokságra is kaptam már ajánlatot, de ez egyelőre még titok. Úgy gondolom, mindenképpen jó lenne évente kétszer összejönni.

lajko_bendeguz_mentes

Erdő-Mező: Mi a következő lépés? Korábbi interjúdban, amit az Erdő-Mezőnek adtál, sok tervedről meséltél. Ebből a bajnokság elméletileg már meg is valósult…

Lajkó Bendegúz: Igen, és ennek nagyon örülök is. A verseny után októberben, vagy novemberben rendezek egy szemináriumot, amely a tavasszal megtartottra épül majd. Az oktatási anyag a végéhez közelít, ebből akár már ősszel, télen lehet tanfolyam. Emellett természetesen továbbra is készülni kell a nemzetközi versenyekre. Tervben van egy olyan verseny megszervezése, ahol valóban vágni is kell majd, ahol lesz ápolás és kivágás is. Ez mindenképpen csapatverseny lenne, de ehhez még rengeteg mindenben kell fejlődnie a szakmának. Azonban jövőbeni tervnek mindenképpen jó.

Erdő-Mező: Mi nagyon sok sikert kívánunk ezekhez a terveidhez is, és szeptember 11. és 13. között találkozunk Szegeden, hiszen tudósítunk majd a versenyről!

erdo-mezokicsi_csik

 A FAÁPOLÓ MAGYAR BAJNOKSÁG HIVATALOS MÉDIATÁMOGATÓJA AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE ÉS MAGAZIN!

(Gribek Dániel Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?