Tálcán hozzák az éger csemetét – Beszámoló az EESZT horvátországi szakmai útjáról – I. rész

eeszt_horvatorszag_2clMájus végén tartott szakmai találkozót az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács a Somogy megyei Nagyatádon és Horvátországban, amire az Erdő-Mező is meghívást kapott. A határon túli szakmai program sok tanulsággal szolgált a hazai csemetetermesztőknek, kereskedőknek és erdészeknek.

Teljes képgaléria az EESZT szakmai útjáról >>>

A horvátországi kirándulás első állomása a Horvát Erdőgazdaság Kaproncai Erdészete volt, annak is 15 hektáros csemetekertje, amit Šadek Marijana mutatott be meglepően jó magyarsággal. Mint megtudtuk, a terület 8 táblára van elosztva, ebben láthattuk a különböző korú és fajú csemetéket. A helyi kertben égert, tölgyet és fekete diót nevelnek, előbbi az erdőgazdaság számára különösen fontos faj, amit a szakmai program más helyszínén is tapasztaltunk.

eeszt_horvatorszag_5

Šadek Marijana

„Jelenleg 30 000 darab fekete dió, 600 000 két éves tölgy és 1 millió egy éves tölgy van nálunk az égeren kívül” – mondta Šadek Marijana, aki hozzátette, hogy az idei évben nagyon rossz volt az éger szaporítóanyagának a minősége, hiszen a magok 22%-a nem kelt ki, így kevesebb csemetét kaptak, mint amire számítottak.

Maga a szaporítás ugyanis nem az általunk megismert csemetekertben történik, hanem egy Zádorhoz közeli telepen. Horvátországban összesen 40 erdészeti faiskola működik, ezek mindegyike állami fenntartású, és 424,05 hektáros összterületen mintegy 15 millió palántát állítanak elő évente. Érdekes, hogy vállalkozók nem foglalkoznak csemetetermesztéssel, ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a magánerdő-gazdálkodók az erdőtelepítési támogatás keretében nem pénzt, hanem csemetét kapnak az államtól. A keretösszeg így biztosan arra megy, amire fordítani kell, és az sem mellékes, hogy a nagyjából 3 kunába (kb. 120 Ft.) kerülő nem éppen olcsó csemeték így fenn tartják az egész állami csemetenevelést is. Összehasonlításképpen, hazánkban ez nettó 20 forint lenne.

eeszt_horvatorszag_22

A csemetekertben Šadek Marijana vezetésével a két busznyi magyar érdeklődő bepillanthatott az éger csemeték nevelésének folyamatába is. A vetés a korábban említett másik telepen nagyjából március 15-én történik. Onnan műanyag tálcákon érkeznek a csemetekertbe, ahol még fólia alatt, műtrágyával ellátott vizes medencékben kezdik meg a nevelésüket, abban lebegnek fehér tárolók. Egy tálcán 160 darab csemete van.

eeszt_horvatorszag_38

A kiültetés május legvégén történik, ekkor jártunk éppen a csemetekertben. Az ültetőgépen egyszerre négyen dolgoznak, emellett két traktoros szükséges a folyamathoz, valamint további munkások a sorok, csemeték igazításához.

eeszt_horvatorszag_36

Mint azt Šadek Marijana elmondta, az éger esetében a csemete magassága átlagosan a 80 centimétert éri el egy év alatt, és a növény gyökérzete is nagy lesz – fejlett mellékgyökérzettel. A technológia fontos eleme az öntözés, amit egy spanyol öntözőberendezéssel oldanak meg. Mivel a víz 3,5 sávot ér el, így 7 sávonként fektetik le a csöveket. A víz egyébként kútból érkezik egy tároló medencébe, és onnan kerül ki a növényekhez.

Fekete dió az öntöző berendezéssel

Fekete dió az öntöző berendezéssel

A csemetekertben Šadek Marijana és egy traktoros dolgozik, valamint márciustól augusztusig 9 idénymunkás. Az őszi telepítési szezonban azonban 50 fő kell ahhoz, hogy a szükséges csemetemennyiség eljusson a kiválasztott területre.

eeszt_horvatorszag_40

A terület bejárása mellett a csemeték neveléséhez szükséges gépeket is megtekinthettük, amelyeknek egy részét alábbi képes összeállításunkban mutatunk be. Jellemzően Egedal gépeket alkalmaznak a különböző munkálatok során.

A szakmai kirándulás során egy 100 éves éger erdőt és a Répási Erdészet egyik véghasználatú területét is megtekintettük a Dráva árterében. Erről cikkünk folytatásában olvashatnak!

eeszt_horvatorszag_7

Fekete dió kiemelő

Ágyáskészítő

Ágyáskészítő

eeszt_horvatorszag_17

Egedal vetőgép – öt soros

eeszt_horvatorszag_16

Egedal kultivátor műtrágyaszóróval

eeszt_horvatorszag_15

Egedal erdészeti iskolázó gép

eeszt_horvatorszag_14

Vogel-Noot váltvaforgató eke

eeszt_horvatorszag_12

Kapálógép

eeszt_horvatorszag_11

Strojometal lazító

eeszt_horvatorszag_9

Egedal csemetekiszedő

(Gribek Dániel Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?