Szünetel a fakitermelés és az újraerdősítés is a sok víz miatt

Kép: Csapó János - www.erdo-mezo.hu

A sok eső miatt több mint ezer hektáron nem tudnak dolgozni Kaszón, így szünetel a fakitermelés és az újraerdősítés is. Van, ahol több mint egy méter magasan áll a víz, az erdei utak pedig járhatatlanok. A területen egyáltalán nem lehet fát kivágni, így akár tűzifahiány is kialakulhat. Az erdősítésre kijelölt területek 40 százaléka víz alatt van, ezért a faültetés sem lehetséges. A vadat egyelőre nem veszélyezteti a sok víz.

Több mint egy méter mély a víz az M1 hétfői Agrárhíradójában bemutatott Kaszói út közepén. Szabó Gábor kerületvezető erdész azt mondja, csak csónakkal tudják megközelíteni a területet, így nemcsak hogy dolgozni nem tudnak, de a korábban kivágott több száz köbméter fát sem lehet kihozni, mert a fő szállítási útvonalakon is félméteres vájatok keletkeztek, még üres teherautóval is szinte lehetetlen átvágni rajtuk.

Az égeres területeken a legnagyobb a gond, itt egyáltalán nem lehet fát kivágni, mert a gépek elsüllyednek, a fakitermelésben így több hónapos csúszások lehetnek – teszi hozzá Vereczkey Márton, a Kaszó Zrt. kereskedelmi osztályvezetője. A Mecsekerdő somogyi területén is hasonló a helyzet, és az erdészek azt mondják, akár átmeneti tűzifahiány is kialakulhat.

A sok csapadék az erdőtelepítési munkálatokat is hátráltatja. Vannak olyan részek, ahol az erdősítésre kijelölt területek 40 százaléka áll víz alatt. Pedig a faültetést most kellene elkezdeni, hiszen áprilisban már túl késő lehet a melegebb idő miatt. Az erdészetek egyelőre nem számítanak állami segítségre, így több hónapos csúszással próbálják majd folytatni a fakitermelést.

A vadat egyelőre nem veszélyezteti a sok víz. Még az eláztatott területeken is találnak olyan, szárazabb tisztásokat, amelyeken meg tudják húzni magukat.

Kapcsolódó cikkünk:
SEFAG Zrt.: A fakitermelő vállalkozók megélhetése is veszélybe került a sok csapadék miatt

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?