Nemzetközi faipari kitekintés - Rövidhírek a nagyvilágból!

Faipari és erdészeti rövidhírek a világpiacról. Virágzik a kanadai erdészeti ágazat, egyre több az Észak-Amerikából származó pellet, növekszik az Egyesült Királyság építőipari teljesítménye, 43 millió eurós faipari gyártósor Finnországban. 

Nemzetközi faipari kitekintés - Rövidhírek a nagyvilágból!

- A háttérben ingadozó olajárak mellett a kanadai erdészeti ágazat virágzik. - 2014-ben Brit Columbia Kínába irányuló fenyő fűrészáru exportja majdnem egy évtizede első alkalommal esett. - Az erdészeti üzletág Brit Columbiában a gazdaságosan elérhető farost hiányával küzd. - A Södra (svéd erdészeti szövetség több mint 50 000 erdőtulajdonossal) célja, hogy 2015 tavaszán növelje a szállításokat az Egyesült Államokba, mivel a faipari termékek iránti kereslet ott növekszik, és az euró árfolyama is kedvezően alakul. - Az Észak-Amerikából származó pellet exportcikkek a 2014. év harmadik negyedévében az első félév stabilitását követően emelkedtek. - Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Erdészeti Szolgálata egy új jelentést tett közzé az ipari pellet ágazat dél-amerikai erdőkre gyakorolt hatásairól. - Az Egyesült Királyság építőipari teljesítménye az előrejelzések szerint 2015-ben 5,3%-al, 2018-ra pedig 17,8%-al növekszik. - A Finnpulp finn erdészeti vállalat maximum 1,4 milliárd eurós beruházással egy új cellulózüzem építését tervezi Kuopioban. - A Fehéroroszországból és Oroszországból származó alacsony árfekvésű import további árleszorító hatást gyakorol a lengyel újságnyomó papírra. - A Stora Enso 43 millió eurót fektet be egy új fa építőanyag gyártósorba Varkausban (Finnország). - A Japán Fűrészáru Importőrök Szövetsége előrejelzést adott ki a 2015-ös behozatalra vonatkozóan. - A rubel értékcsökkenése problémákhoz vezet a kínai-orosz határ menti kereskedelemben Manzhouli területén.

 agrar_fordito

Fordította: Kocsi István, mezőgazdasági szakfordító www.kocsiistvan.webs.com kocsiistvan@freemail.hu

Forrás: http://whatwood.ru/english/global-timber-market-review-3-2015/ (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike