EKÁER: Ezek a kockázatos erdészeti termékek

109993_biomassza_faapritekAz elmúlt hetekben és napokban is sokat foglalkoztunk már az EKÁER rendszerrel. Legutóbb néhány érdekes kérdést válaszoltunk meg a NAK segítségével, ám a kockázatos termékekről ezidáig nem esett szó az Erdő-Mező oldalán. Most azonban végignéztük a listát, és megmutatjuk, mi minősül annak.

51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról
1. § A kockázatos élelmiszerek körét az 1. melléklet, az egyéb kockázatos termékek körét – az „ex.” jelzéssel ellátott vámtarifaszámok alá tartozó termékek kivételével – a 2. melléklet szerint az adópolitikáért felelős miniszter határozza meg.

1. melléklet az 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelethez

0602 Más élő növény (beleértve azok gyökereit is), dugvány és oltvány; gombacsíra

2. melléklet az 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelethez

4401 Tűzifa hasáb, tuskó, rőzse, köteg vagy hasonló formában; faforgács vagy hasonló részek; fűrészpor, és fahulladék és -maradék, hasáb, brikett, labdacs (pellet) vagy hasonló alakra tömörítve is

4403 Gömbfa, kérgezetten vagy háncsoltan vagy durván szögletesre alakítva is

 

Mit jelent pontosan a kockázatos termékek fogalma?

Az EKÁER rendszerben a termékek kockázatos jellegét az általános forgalmi adó megfizetése szempontjából kell figyelembe venni. A kockázatos termékeket két csoportba sorolja az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet. Az 1. számú melléklet felsorolja a kockázatos élelmiszereket, míg a 2. számú melléklet az egyéb kockázatos termékeket tartalmazza mindkét esetben a vámtarifaszámok szerint.

Fennáll-e a bejelentési kötelezettség jövedéki termékek közúti fuvarozása esetén?

Mentes a bejelentési kötelezettség alól a kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti alkoholterméket, sört, bort, pezsgőt, köztes alkoholterméket, dohánygyártmányt, szárított dohányt, ellenőrzött ásványolajterméket, bioetanolt, biodízelt, E85-öt vagy ezek közül többet szállító gépjármű. Ennek alapján a PB gáztermék nem tartozik az EKAER-hez kapcsolódó bejelentési kötelezettség hatálya alá.

Ha a rakományban kockázatos és nem kockázatos terméket is felrakodnak, hogyan kell teljesíteni az EKÁER-bejelentést?

Teljesen életszerű, hogy egy közúti rakományban kockázatos és nem kockázatos termék egyaránt legyen. A bejelentési kötelezettséget termékegységenként kell megállapítani: egy termékegység az ugyanazon gépjárművel fuvarozott, egy átvételi helyre, egy útvonalon, a gépjármű egyszeri mozgása során eljuttatandó termékek összessége.

A termékegységen belül a kockázatos termékek összesített bruttó súlyát kell figyelembe venni. Ha ebből a kockázatos élelmiszerek bruttó tömege a 250 kg-ot vagy nettó értéke a 200 ezer forintot, illetve a kockázatos egyéb termékek bruttó tömege az 500 kg-ot vagy nettó értéke az 1 millió forintot meghaladja, akkor a termékegység bejelentési kötelezettség alá esik. (A két csoport összevonásáról a jogszabály nem rendelkezik.)

Ha még többet szeretne megtudni az EKÁER rendszerről, látogasson el a www.ekaer.nak.hu oldalra!

(NAK; Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?