Faaprítás a felvidéki viharkárok helyszínén – Erdő-Mező Portré Czene Norberttel (+Képek)

czene_norbert_3Czene Norbert 1989-ben a felvidéki Rimaszombaton született, jelenleg az édesapja által 1992-ben alapított családi erdészeti vállalkozásban dolgozik. “Eleinte fűrészáruval foglalkoztunk, de miután annak elkezdett csökkenni az értéke, és sorra jöttek a konkurens cégek is, átálltunk a faapríték előállítására” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére a felvidéki magyar fiatal.

Először csak egy régi traktor után egy kis teljesítményű faaprítójuk volt, amit 3 fős személyzet kezelt. Ezzel azonban csak heti 2 kamionnyi, körülbelül 160 köbméter aprítékot tudtak előállítani. “Később vásároltunk egy villanymotoros gépet, amivel már napi 5-6 kamiont is fel tudtunk tölteni. Utána vásároltunk két Fendt traktort. Az egyik után egy aprítót, a másikhoz pedig egy erdészeti zúzót is sikerült beszerezni. A legújabb gépünk pedig egy John Deere traktor, amivel fél éve dolgozunk” – mesélte a fejlődésükről Czene Norbert, aki 16 éves kora óta vesz részt a családi vállalkozás életében.

czene_norbert_kep

“Eddig legelőtisztításoknál a vastagabb fákat aprítottuk. Az utóbbi hetekben azonban viharkár után dolgozunk Rozsnyó közelében. Tavaly tavasszal nagy szélvihar tombolt Felvidéken, ami mintegy 900 köbméter fát csavart ki tövestől. Azokat aprítjuk, ami már nem felel meg rönknek. Ez szerencsére jelentősen megnövelte a munkaóráinkat” – mesélt a jelenlegi helyzetről, ám hozzátette, hogy az elmúlt napokban az időjárás miatt fel kellett függeszteniük a munkát az említett helyszínen. A napokban bútorhulladékot aprítanak, amiből majd pellet készül.

czene_norbert_8

“Ha nem lesz ilyen nagy sár, akkor visszatérünk a vihar sújtotta területre, mert 900 000 köbméter faanyag vár ránk. Főként bükk, cser és tölgy, de fenyő is akad” – tudtuk meg Czene Norberttől. Az aprítékkal egyébként Rozsnyó, Rimaszombat, Besztercebánya és Zólyom városokat fűtik.

czene_norbert_11

czene_norbert_6

czene_norbert_9

czene_norbert_10

czene_norbert_1

czene_norbert_2

czene_norbert_3

czene_norbert_4

czene_norbert_7

czene_norbert_5

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?