Elkapták a fatolvajokat az abonyi polgárőrök

244532_CSI_5388j_425Nyakon csípték a fatolvajokat az abonyi polgárőrök a minap. Az illegális fakitermelők több mázsa fát pakoltak már fel a járműre, amikor tetten érték őket.

– Idén tíz mázsa fát vettem – mutatott a garázsában szépen sorba rakott fahasábokra az abonyi férfi. – Tudom, hogy akadnak, akiknek nincsen pénzük fűtőanyagra és megpróbálják maguk „beszerezni” a fát, több-kevesebb sikerrel. De ez nem csak nálunk van így, ha elutazik az ország más pontjaira, hasonlóval találkozik. Emellett vannak, akik hogy is mondjam, üzletelnek a lopott fával és házalnak. Úgy tudom, hogy a polgárőrök és a rendőrök a minap kaptak is el tolvajokat – mondta.

– Valóban így van, fatolvajokat értünk tetten a minap, akiket átadtunk a rendőrségnek – válaszolt lapunk megkeresésére Juhász Pálné, az abonyi polgárőrség parancsnoka. – Mindkét tetten érés esős időben történt, az erdőben levő tisztás belső felében. Az egyik csapat személyautóval, a másik kisbusszal érkezett az elkövetés helyszínére. Amikor észrevettük őket, már elkezdték a fakitermelést, láncfűrésszel pusztították az erdőt. Egyik esetben három mázsa fát már be is pakoltak a járműbe, mire odaértünk. Felszólítottuk őket, hogy hagyják abba a fák kivágását, és értesítettük a rendőrséget. Így sikerül őket elkapni – számolt be az akcióról a parancsnok.
Juhász Pálné elmondta, hogy óriási problémát okoz az illegális fakitermelés. Ezért a téli járőrözést már tavaly, a hűvösebb idő beköszöntével megkezdték.

Juhász Pálné - FOTÓ: Csabai István

Juhász Pálné – FOTÓ: Csabai István

– Célzottan járőrözünk az erdők közelében, és azok környékén a terepjárónkkal, aminek ilyenkor nagy hasznát vesszük – számolt be. – Évek óta tapasztaljuk, hogy a város külterületén, az erőkben, a hűvösebb idő beköszöntével az emberek egyre gyakrabban vesznek magukhoz illegálisan faanyagot, hogy legyen mivel tüzelniük otthon. Kimondottan az akácfákra „utaznak” a tolvajok, abból is a vastagabbak az illegális fakitermelők célpontjai. Különböző időpontokban kerüljük az erdőt, akár a hajnali vagy az éjszakai órákban is, hogy ne legyünk kiszámíthatóak. Azt szeretnénk elérni, hogy a tolvajok ne érezzék magukat biztonságban sem nappal, sem éjjel. A tavalyi és az előző évi adatokat összehasonlítva az ideivel elmondható, hogy sem kevesebb, sem több fát nem lopnak. Ebben az évben mondhatni „átlagos” mennyiségű a lopott fák száma. Mégis úgymond „koptatják” az erdőt, ami nagy probléma. Ahogyan mondják: sok kicsi, sokra megy. Az illegális fakitermelők ellen kiszabott helyszíni bírság húsztól ötvenezer forintig terjed. Súlyosabb esetben, például nagyobb mennyiségű fa kivágása esetén, eljárás indul ellenük.

Juhász Pálné (balról) és Kelemenné Erzsike polgárőrök mutatják az illegálisan kitermelt fák maradványait az erdőben - FOTÓ: Csabai István

Juhász Pálné (balról) és Kelemenné Erzsike polgárőrök mutatják az illegálisan kitermelt fák maradványait az erdőben – FOTÓ: Csabai István

Nem gallyaznak, akik eladni akarják a fát

– A fatolvajok közül többen szeretnék eladni az illegálisan kitermelt fát – számolt be Juhász Pálné, az abonyi polgárőrség parancsnoka. – Ezt onnan lehet tudni, hogy fel is darabolják azt az elszállítás előtt, továbbá amit gallyazni kellene, az nem kell nekik, otthagyják. A nagy mennyiség is árulkodó jel lehet. A szegényebb emberek, az úgynevezett „megélhetésből lopók” nem restek elvinni még a karvastagságú fát sem, nem hagynak maguk után szinte semmit. Sőt, még le is gallyazzák a fákat. Ők azért lopnak, mert nem akarnak télen megfagyni – tette hozzá.

(szoljon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?