Biztosítást kötnének az állami erdőkre

ugron_akosNincsenek biztosítva az állami erdők, ezért a kormány a biztosítók bevonásával javaslatot készít elő – tudta meg az InfoRádió. A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: várhatóan még az idén kötnek ilyen biztosítást, de egyelőre csak erdőtüzek esetére. A tavaly decemberi ónos eső több mint 1,5 milliárd forint értékben okozott károkat az állami tulajdonú erdőkben.

„Információink szerint három biztosító foglalkozik erdőbiztosítással. Ugyanakkor egy-egy állami erdőgazdaság is túl nagy volna számukra – ez derült ki az elmúlt időszakban. A biztosítók kivonultak erről a piacról, mert nem tudtak olyan bevételt biztosítási díjban realizálni, ami kár esetén fedezte volna az igényeket” – mondta Ugron Ákos.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, dolgoznak egy erdőtűz-biztosítási rendszer kidolgozásán, amelynek logikája alapján a biztosítók egyéb károkra is tudjanak biztosítást nyújtani. Ez sem teljes biztosítás lesz, a károk helyreállításában tud segítséget nyújtani, de nem tudja majd fedezni a teljes kárt.

„Az állami erdők, maguk az erdőterületek és a faállomány jelenleg nincs biztosítva” – közölte Ugron Ákos.

„Bizonyos biotikus, rovarkárokra is ki lehet majd terjeszteni ezt. Ez egy másik kategória, de arról van szó, hogy nem tudunk olyat kidolgozni, hogy a kár teljes mértékét tudja állni a biztosító, olyan magas lenne az éves díja, a bekövetkezés valószínűségét pedig nehéz lenne megbecsülni, ezért túl sokat kellene fizetni” – jelezte a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Ugron Ákos úgy fogalmazott: „terveink szerint már idén várhatóak olyan megoldások, amelyeket bevezethetnénk, először is erdőtűzre.” Ha ennek logikája beválik, lehetne továbbvinni víz-, szél- és biotikus károkra is.

„Több mint 40 ezer hektárt érintett a fagykár, több mint félmillió köbméter fatömeg károsodott. Erdőfelújítási kötelezettségünk több mint hatszáz hektáron lesz, itt egybefüggően dőlt le a faállomány, új erdőt kell helyette létrehoznunk. Több ezer kilométer felszabadítása is a feladatunk volt, mindezek összesen több mint másfél milliárd forint becsült költséggel járnak. Jövő év második felében érünk a károk felszámolásának végére, a pontos összeget akkor lehet majd megmondani” – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

(Inforádió.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?