Húsz éves az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (VIDEÓ)

eeszt_fentrolOktóber 30-án, Sopronban tartott 20 éves jubileumi rendezvényt az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács, amelyen mintegy 150 szakember vett részt az ország különböző pontjairól. A szervezet immáron két évtizede látja el rendkívül fontos érdekvédelmi munkáját.

Kapcsolódó cikkünk:
Az erdészeti szaporítóanyag-termesztők is beleszólhatnak a törvényhozásba

„A terméktanács 1994-ben alakult, és azóta is megpróbálja összefogni a magyar szaporítóanyag-termelőket, méghozzá a teljes piaci szegmensben; a gyűjtőktől a termelőkön keresztül egészen a felhasználókig. Szakmailag küzdünk, és ott, ahol szükséges, kifejtjük a véleményünket. Az elmúlt 20 év során sikerült olyan Európai Uniós kapcsolatokat is kiépítenünk, aminek segítségével bizonyos ügyekben célt tudunk elérni, képviselni tudjuk a magyar érdekeket” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére Kárpáti Béla, a terméktanács elnöke.

A szakember napjaink kihívásairól, megoldandó problémáiról is beszélt. Véleménye szerint a jövő egyik legnagyobb feladata az lesz, hogy a szakma megfeleljen a nagymértékű erdősítéseknek, és arra fel tudjanak készülni; legyen megfelelő mennyiségű szaporítóanyag. „A másik kihívás, hogy emelni kellene a szaporítóanyag árát. A környezetünkben lévő országokban – legyen az Horvátország vagy Ausztria – lényegesen magasabbak az árak. El kellene mozdulnunk a jelenlegi holtpontról”. Kárpáti Béla szerint ugyanakkor a bürokrácia csökkentése is fontos lenne, a klímaváltozás pedig nagyobb odafigyelést igényel.

A jubileumi rendezvényen az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács egy stratégiai együttműködést is kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, amelyet Győrffy Balázs kamarai elnök és Kárpáti Béla írt alá. A konferencia végül egy közös faültetéssel ért véget, amelyen a szakmai szervezet elnöke mellett részt vett Kiss Miklós Zsolt államtitkár, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke is.

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?