Jól jártak az esős nyárral az oltványok, és a kitermelés is könnyebb

NAIK Gyumolcstermesztesi Kutatointezet Faiskola (12)A rendkívül csapadékos nyár nyertesének tűnik a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet faiskolája. Az eddig lehullott bő csapadék ugyanis a szakemberek szerint kedvezően hatott a növényekre, ráadásul nagyban megkönnyíti az intézmény Érdi Állomásán október közepén induló kitermelési munkálatokat.

A mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra valamint a mogyorósarjakra az utóbbi évek tapasztalatait erősítve már most nagy az érdeklődés. Meglepő adat viszont, hogy az utóbbi hét évben az értékesítési listát toronymagasan vezető cseresznye iránt mérséklődik a kereslet.

Pozitívan hatott a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomásán található faiskolára az idei, rendkívül esős nyár. A bő csapadék és nem túl meleg időjárás miatt a növények ugyanis rendkívül jól fejlődtek.

„Június közepétől fordult esősre a nyár, a nappali hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között volt, és kánikula is kevesebbszer köszöntött be, mint az előző években. Mindezek hatására az oltványok és a szemzés előtt álló alanyok jobban fejlődtek. Augusztusban a csapadék ellenére a szemzési munkákat is időben el tudtuk végezni és az eredés is jónak mutatkozik” – mondta Schmidt Tamás, a faiskola munkatársa.

NAIK Gyumolcstermesztesi Kutatointezet Faiskola (7)

Október közepén nem pusztán a faiskola legnehezebb, rengeteg gépi és kézi erőt igénylő feladata, azaz az oltványok kitermelése, hanem azok értékesítése is megkezdődik. Megdöbbentő adat, hogy míg 2007-től 2012-ig szinte minden évben arányaiban a cseresznyéből értékesítették a legtöbb oltványt, addig az utóbbi években a körtéhez és szilvához hasonlóan mérséklődött irántuk a kereslet. Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.

(Sajtóközlemény)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?