Az űrből térképezik fel a Föld erdőit

lidar_3d_trees_0A NASA kutatói egy lézeres műszerrel szeretnék három dimenzióban feltérképezni a Földet borító erdőket. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén elhelyezendő műszer fontos szerepet játszhat annak felmérésében, hogy ténylegesen mennyi szenet köt meg a bolygó növényzete.

„A szén körforgásának egyik legkevésbé ismert tényezőjét az erdőirtás és a növények gyarapodása közti változékony egyensúly jelenti” – mondja Ralph Dubayah, a globális ökoszisztéma dinamikus változásait vizsgáló GEDI-projekt vezetője. A műszer a szakértő elmondása szerint az erdők függőleges struktúrájának feltérképezése révén segíthet a kutatóknak, mivel ezzel kapcsolatban eddig csak töredékes adatok álltak a rendelkezésre, legalábbis ami a bolygó egészét illeti.

A GEDI LIDAR-technológiát használ az erdők feltérképezésére, vagyis az űrállomáson elhelyezett műszer három különböző lézere fénypulzusokat küld a felszínre, majd ezek visszaverődési módja és időzítése alapján készíti el a növényzet különböző rétegeinek domborzati térképét. Mivel a visszaverő felület milyensége mérhető változásokat okoz a visszatérő nyaláb minőségében, a jelekből megállapítható lesz, hol kezdődik és hol ér véget a fák lombos koronája, meddig emelkedik az ágakra nem bomló törzs, és hol található a talajszint. Mindezen adatokból pedig minden korábbinál pontosabban kiszámítható, hogy egy-egy erdőterület mennyi biomasszát hordoz, és milyen mennyiségű szenet tárol.

A projekten dolgozó kutatók elmondása szerint a GEDI 16 milliárd lézerpulzust fog kibocsátani egy év alatt, amivel elegendő információt szolgáltat ahhoz, hogy az erdőtakaró aktuális magasságát kevesebb mint 1 méteres pontossággal nyomon lehessen követni. A GEDI az erdőkön túl a szárazföldek más részeiről is információkat fog gyűjteni, így fontos adatokat szedhet össze a globális földhasználattal és az élőhelyek sokféleségének alakulásával kapcsolatban is. A kutatók reményei szerint a történeti adatokkal összehasonlítva a mostani helyzetet, pontosabb képet kaphatnak majd arról, hogy milyen mértékű szerepet játszik a növényzet a légköri szén-dioxid megkötésében. A GEDI jelenleg fejlesztés alatt áll, és a tervek szerint 2018-ban indulhat útjára.

(ipon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?